MAI va solicita măsuri de urgență în urma incendiilor de la Giurgiulești: „Pot fi afectate relațiile internaționale”
Full Article 3 minutes read

MAI va solicita măsuri de urgență în urma incendiilor de la Giurgiulești: „Pot fi afectate relațiile internaționale”

„MAI atrage atenția asupra pericolului iminent asupra infrastructurilor critice de importanță națională și strategică, care pot fi afectate, din cauza producerii repetate a unor evenimente cu grad de pericol ridicat, astăzi având loc cea de a 5-a intervenție a IGSU la incendiu, asupra unui siloz cu produse agricole”, comunică instituția.

Ministrul de Interne Ana Revenco, însoțit de o echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a efectuat o vizită în zona calamitată de incendii.

„Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, a declarat Revenco.

Ea a mai spus că există un potențial crescut de risc, din cauză că structurile afectate de incendii pot distruge infrastructura de cale ferată, aflată lângă aceste depozite, lucru care ar bloc activitatea portuară.

„În plus, există un pericol iminent legat de transportul de materiale inflamabile pe calea ferată, deoarece în apropierea silozurilor se află depozite de combustibili, iar mișcarea acestor mărfuri se face pe calea ferată. Din această cauză există un risc crescut de explozie”, a declarat ministrul.

Se menționează că a fost creat un post permanent de supraveghere al IGSU, pentru evitarea extinderii incendiilor. În plus, Poliția a pornit un proces de cercetare și întreprinde acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

„În funcție de concluziile preliminare ale cercetărilor, se va decide modul de acțiune sub aspect judiciar”, comunică MAI.

„Concluziile și măsurile identificate vor fi înaintate către Comisia Situații Excepționale, cu propunerea impunerii unor măsuri de urgență, pentru a proteja viața persoanelor, calitatea vieții acestora, cât și infrastructurile critice de importanță strategică, cum ar fi calea ferată situată în proximitate locațiilor unde au loc incendiile”, adaugă instituția.

MAI va solicita măsuri de urgență în urma incendiilor de la Giurgiulești: „Pot fi afectate relațiile internaționale”

mai.gov.md

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023.  Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

Întreprinderea „Trans-Oil Moldova” informa că incendiul din Portul Giurgiulești s-ar fi produs din cauza unei pene de curent. Întreprinderea mai preciza că incendiul s-a produs la silozul numărul 6 al elevatorului de păstrare a șrotului al uzinei de ulei „Danube Oil Company” din Portul Giurgiulești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: