Președinta Maia Sandu consideră că Centrul Național Anticorupție (CNA) este una din instituțiile din Republica Moldova abilitate în lupta cu corupția care „începe să funcționeze”. Declarația a fost făcută în contextul reținerilor efectuate de ofițerii CNA la Biroul Vamal Nord într-un dosar de corupere pasivă. Totuși, șefa statului spune că încă există judecători și procurori cu probleme de integritate și, de aceea, reforma justiției trebuie să continue pentru a avea un sistem care „funcționează cap-coadă”.
Președinta Sandu a acordat un interviu pentru NordInfo, publicat pe 10 iulie, în cadrul căruia a vorbit inclusiv despre situația din justiție. Aceasta a fost întrebată care sunt, în opinia sa, lacunele din sistemul justiției în contextul în care sunt instituții care luptă cu fenomenul corupției de la noi din țară, precum CNA, care recent a reținut șase vameși de la Biroul Vamal Nord pentru corupere pasivă, însă, de obicei, nu există finalitate pe astfel de cazuri.
„Și eu cred că sunt instituții ale statului care încep să funcționeze: și aici avem exemplul Centrului Național Anticorupție. Dar, din păcate, avem și instituții care încă nu funcționează așa cum ar trebui să fie. Avem oameni în justiție care se țin cu dinții de sistemul vechi, de practicile vechi, atunci când încearcă să negocieze cu acei care au comis infracțiuni și să-și umple buzunarele nefăcând justiție sau făcând nedreptate și perpetuând corupția. Cred că este bine că vedem din partea unor instituții acțiuni mai ferme, mai serioase pe combaterea corupției. Și eu cred că noi trebuie să continuăm să facem curățenie în justiție, să scăpăm de judecători, deprocurori care au alte scopuri – scopuri personale. Și, respectiv, să avem un sistem care funcționează cap coadă”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului s-a arătat încrezătoare că autoritățile statului vor reuși să construiască un sistem judiciar integru.
„Sunt sigură că vom ajunge acolo, chiar dacă ne mai ia ceva timp cu această curățenie, evaluare a integritării judecătorilor și procurorilor. Trebuie să apreciem acolo unde lucrurile se fac bine: deci în instituțiile care încep să funcționeze. Și, evident, trebuie să fim în continuare foarte duri, să vorbim, să insistăm și noi, la rândul nostru, vom continua să promovăm reforma. Dar avem nevoie de susținerea cetățenilor ca să putem să continuăm aceste reforme dificile”, a spus aceasta.
***
Precizăm că, pe 3 iulie, șeful Biroului Vamal „Nord”, Nicolae Mazanca, și cinci dintre subalternii săi au fost reținuți de ofițerii CNA într-un dosar pentru corupere pasivă. Un alt funcționar vamal va fi cercetat în cauza penală respectivă în stare de libertate. Potrivit CNA, bănuiții ar fi pus la cale o schemă infracțională, prin intermediul căreia erau urgentate sau eludate unele proceduri vamale în favoarea persoanelor fizice și juridice. Mai exact, cei din urmă erau favorizați la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii. Pentru aceste „servicii”, bănuiții pretindeau sume între 1 500 și 9 000 de euro.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!