Maia Sandu a explicat ce se va întâmpla în momentul în care gazul promis de Guțul va ajunge în Moldova
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a explicat ce se va întâmpla în momentul în care gazul promis de Guțul va ajunge în Moldova

Dacă gazul promis de bașcanul Evghenia Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, și nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu pe 1 noiembrie, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. Șefa statului susține că „așa este corect”.

Întrebată ce se va întâmpla în momentul în care gazele naturale promise de bașcana Evghenia Guțul vor ajunge la hotarul cu Republica Moldova, președinta Republicii Moldova a explicat: „Dacă ajung 10 milioane de metri cubi gratis, îi luăm la Energocom și îi redistribuim în toată țara. Asta este corect. Dacă vin aceste volume de gaze naturale gratuit, asta se va întâmpla. Nu o să-l trimită nimeni înapoi, o să-l luăm și o să-l dăm tuturor cetățenilor Republicii Moldova, ca să fie foarte clar”.

Președinta susține că gazul promis ar fi, de fapt, o nouă „minciună” spusă de echipa fugarului Ilan Șor, care ar încerca astfel să revină în politică pentru a „recaptura” statul. În ceea ce privește prețul promis de Guțul, mult mai mic decât cel de pe piață, Sandu a declarat: „Eu mă întreb de ce tocmai 10 lei? De ce nu 1 leu, de ce nu gratis? Pentru ca oamenii aștia nu au nicio limită la făcut promisiuni. Au construit aeroport, mâine o să construiască cosmodrom la Comrat și tot așa. Sunt minciuni pe care nu încetează să le spună, umilind așa în fiecare zi oamenii cu promisiuni deșarte și cu câțiva bănuți pe care tot de la cetățeni Republicii Moldova i-au furat și prin care acum încercă să revină să recaptureze statul. Fac asta nu pentru că au mare dragoste față de cetățeni, dar pentru că vor în continuare să poată să fure din bugetul țării. (…) Sunt minciuni, povești de adormit copiii”.

Amintim că Evghenia Guțul a declarat pe 31 octombrie că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia.

Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului. În același timp, Vitalie Șaptefrați, directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia – a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa anunțată de Guțul. Detalii – AICI.

În ajun, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că în timp ce Șor face promisiuni, Energocom a cumpărat suficient gaz până în februarie, la un preț mai mic decât cel propus de Gazprom.

Pe 1 noiembrie, Guțul a publicat, însă, contractul care ar fi fost semnat. Așadar, compania moldovenească care intenționează să furnizeze gaz Găgăuziei este Nordgaz Furnizare. Conform actului, compania ar urma să livreze circa 100 de milioane de metri cubi de gaz, la un preț de aproape trei ori mai mic decât prețul pe piață. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: