president.gov.ua

Maia Sandu a încercat de două ori să-l contacteze pe Zelensky din cauza răpirii lui Ceaus. NM a aflat despre memoriul Moldovei pentru Ucraina

NM a aflat că MAEIE din Moldova a expediat Ambasadei Ucrainei de la Chișinău un memoriu în legătură cu dosarul despre răpirea fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Partea moldovenească a cerut, printre altele, retragerea imunității diplomatice a atașatului militar din cadrul ambasadei și permisiunea privind efectuarea percheziției în automobilul acestuia. Aceste lucruri reies dintr-un memoriu pe care Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei, l-a expediat la Kiev. Ambasadorul comunică în document că președintele Moldovei, Maia Sandu suportă pierderi de imagine din cauza situației create și că ea a încercat de două ori să-l contacteze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a transmis redacției NM un memoriu pe care Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Moldova, l-a expediat către MAE al Ucrainei. Politicianul a refuzat să dezvăluie sursa care i-a transmis documentul, dar a subliniat că este o sursă de încredere.

În memoriul ambasadorului se menționează că la 9 aprilie, el a avut o întrevedere în incinta MAEIE cu Dumitru Socolan, secretarul de stat al Ministerului de Externe al Moldovei, care i-a transmis memoriul cu rugămintea de a-i retrage imunitatea diplomatică lui Serghei Smetaniuk, atașat militar al ambasadei, pentru „urmărire penală și atragere la răspundere”.

De asemenea, în acest document este solicitată autorizația pentru a efectua percheziții și pentru a căuta probe în automobilul ambasadei acordat lui Smetaniuk.

Ambasadorul mai menționează în memoriu că secretarul de stat din Moldova l-a informat că președintele Moldovei, Maia Sandu a încercat de câteva ori să-l contacteze pe președintele Ucrainei Volodimir Zelensky, dar „acest lucru nu a reușit nu din vina părții moldovenești”.

Totoată, potrivit afirmațiilor ambasadorului, convorbirea telefonică dintre Aureliu Ciocoi, premier interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene și Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de exeterne, a oferit părții moldovenești temei pentru a presupune că „răpirea cetățeanului Ucrainei Ceaus a fost înfăptuită de niște răuvoitori și nu de reprezentanții organelor de stat ale Ucrainei”.

În notă mai este indicat faptul că partea moldovenească nu intenționează să informeze presa despre documentul care conține rugămintea de a retrage imunitatea diplomatică a lui Smetaniuk.

Potrivit afirmațiilor ambasadorului, părțile au convenit asupra necesității de a iniția activitatea comisiei mixte interstatale care investighează circumstanțele răpirii lui Ceaus, iar partea ucraineană confirmă disponibilitatea sa de a identifica circumstanțele celor întâmplate și de a stabili, unde se află Ceaus.

Șevcenko afirmă că la întrevederea cu Socolan, el a definit neoficial disponibilitatea preliminară de a organiza o întrevedere dintre Smetaniuk și reprezentanții Moldovei pe teritoriul ambasadei, însă primirea memoriului a schimbat situația și el a fost nevoit să solicite instrucțiuni din Kiev.

Ambasadorul mai subliniază în acest document că în parlamentul Moldovei a fost creat un grup de lucru pentru investigația răpirii lui Ceaus și susține că „se așteaptă că un rezultat al activității acestei comisii va fi suspendarea din funcție a directorului actual al SIS și revenirea SIS în subordinea parlamentului” (în prezent, SIS se subordonează președinției).

Ambasadorul Ucrainei menționează că cele mai mari pierderi la capitolul reputație și rating cauzate de situația creată le suportă Maia Sandu, care nu are posibilitatea să influențeze „poziția organelor puterii executive, a procuraturii și a organelor de drept, care continuă să fie sub controlul exponenților [fostului președinte] Dodon și rămân sub influența funcționarilor din Rusia”.

„Se creează impresia că adversarii politici ai Maiei Sandu și coordonatorii din Rusia ai acestora au condus-o în mod intenționat pe șefa statului spre situația în care ea trebuie fie să-și asume responsabilitatea politică pentru răpire, fie să ocupe o poziție dură în raport cu Ucraina”, scrie Șevcenko.

Șevcenko propune conducerii sale să informeze imediat partea moldovenească, cine va reprezenta Ucraina în comisia mixtă interguvernamentală (grupul de lucru) și să organizeze prima ședință a acesteia la Kiev sau la Chișinău. Ulterior, el propune să se ofere un răspuns negativ oficial la memoriul cu privire la retragerea imunității lui Smetaniuk, care este în serviciul misiunii diplomatice de la 9 aprilie 2017 și mandatul său expiră la 3 mai 2021.

Ambasadorul mai propune „ca pentru îmbunătățirea pozițiilor politice ale Maiei Sandu în confruntarea cu forțele pro-ruse din Moldova” în timpul apropiat, să se organizeze o conversație telefonică scurtă dintre președinții Moldovei și Ucrainei, în cadrul căreia să fie confirmată poziția determinată în discuția dintre Ciocoi și Kuleba și să fie stabilită data ședinței grupului de lucru mixt, informând presa în acest sens.

NM s-a adresat către serviciul de presă al MAEIE cu întrebarea dacă autoritățile moldovenești au expediat memoriul cu solicitarea de a retrage imunitatea atașatului militar al Ambasadei Ucrainei.

Daniel Vodă, șeful serviciului de presă al MAEIE, a menționat că instituția se abține deocamdată de la comentarii în acest sens. Însă a reamintit că în prezent, procuratura se ocupă de investigarea circumstanțelor răpirii lui Nikolai Ceaus.

NM s-a adresat și la Ambasada Ucrainei în Moldova pentru un comentariu. Cei de la ambasadă au cerut să le transmitem un demers în scris.

În răspunsul pe care MAE al Ucrainei l-a transmis mai târziu la solicitarea NM se spune că singura informație oficială pe care instituția „o poate difuza la momentul dat în presă” este comunicatul de presă despre discuția telefonică din 7 aprilie dintre șefii MAE Dmitrii Kuleba și Aureliu Ciocoi.

Reamintim că în comunicatul de presă se menționează că „Ucraina nu este implicată în această stiuație despre Nikolai Ceaus, iar pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în special a locului în care se află fostul judecător, propune Moldovei să fie creat un grup de lucru comun”. „Partea ucraineană este sigură că de această situație încearcă să profite forțele care nu numai că nu sunt interesate de aprofundarea cooperării moldo-ucrainene, dar și își pun scopul de a împiedica dezvoltarea relațiilor pozitive pentru ambele țări, consolidarea perspectivelor europene ale Ucrainei și Moldovei”, se menționează în comunicatul de presă al MAE din Ucraina.

Organele de drept și serviciile speciale din Moldova vor investiga circumstanțele dispariției controversate a judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus. Sâmbătă, 3 aprilie, acesta a fost răpit din Chișinău, de trei persoane necunoscute. Mai târziu, pe canalele de telegram anonime au apărut câteva înregistrări video ale presupusei răpiri și fotografii de-ale lui Ceaus cu urme de violență pe corp.

Pavel Voicu, șeful MAI din Moldova, a anunțat la 5 aprilie că subdiviziunile ministerului efectuează investigații și au reușit deja să stabilească identitatea unor participanți la răpirea lui Ceaus și să rețină un suspect. Potrivit afirmațiilor sale, răpirea a fost comisă de niște cetățeni străini care au plecat din Moldova în Ucraina.

Din anul 2017, Ceaus s-a ascuns în Moldova, a încercat să obțină azil în țara noastră, iar Ucraina a cerut extrădarea acestuia, învinuindu-l de corupție.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mai multe oportunități de afirmare cu sprijinul tehnologiilor pentru femeile de pe ambele maluri ale Nistrului

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Agenția pentru Inovație și Dezvoltare, lansează o nouă inițiativă dedicată abilitării femeilor de pe ambele maluri ale Nistrului pentru integrare în economia digitală și facilitarea angajării în câmpul muncii. Acțiunile urmăresc emanciparea economică a participantelor, oferindu-le competențele și resursele necesare pentru a se adapta cerințelor unei economii moderne, în care tehnologiile digitale devin esențiale. În același timp, inițiativa le conectează la o comunitate profesională activă, deschisă colaborării și schimbului de experiență.

Acțiunile planificate promovează colaborarea dintre femeile de pe cele două maluri ale Nistrului, contribuind la egalitatea de gen, dezvoltarea profesională și crearea unei rețele durabile de sprijin și încredere reciprocă. Inițiativa este implementată cu sprijinul financiar al Franței, în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și reflectă alinierea eforturilor internaționale și locale în sprijinul incluziunii economice.

„Această inițiativă este una dintre multiplele acțiuni susținute de proiectul AdTrade în sprijinul incluziunii economice și dezvoltării capacităților antreprenoriale pe ambele maluri ale Nistrului. Prin astfel de intervenții, ne propunem să conectăm oamenii, să valorificăm potențialul local și să facilităm accesul egal la oportunități economice, în special pentru grupurile subreprezentate. AdTrade urmărește dezvoltarea legăturilor comerciale sustenabile între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și valorificarea oportunităților oferite de acordurile comerciale internaționale, contribuind astfel la revigorarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii de pe malul stâng”, a menționat Dumitru Parfentiev, managerul proiectului AdTrade.

Formare în domeniul tehnologiilor, sprijin pentru carieră și o rețea regională de femei în tech

Inițiativa va crea oportunități reale pentru cel puțin 60 de femei de pe malul stâng al Nistrului – inclusiv refugiate din Ucraina – de a se specializa în domenii precum marketing digital, management de proiect și design grafic. Programele de instruire vor fi livrate online, susținute de mentori și experți din industrie și vor fi completate cu sesiuni de dezvoltare a abilităților soft, sprijin pentru redactarea CV-urilor și portofoliilor, pregătire pentru interviuri și acces la platforme internaționale de freelancing.

Participantele vor dobândi competențele necesare pentru a genera venituri fie ca profesioniste angajate, fie ca antreprenoare, însușind tehnici moderne de marketing digital, e-commerce, utilizarea rețelelor sociale și a instrumentelor de promovare online, cercetare de piață, poziționarea unei afaceri și consolidarea prezenței antreprenoriale în mediul digital. La finalul programului, ele vor putea testa traseul profesional ales prin stagii de practică, angajare sau activitate freelance.

Dincolo de formarea tehnică, participantele vor beneficia de mentorat pentru integrarea pe piața muncii sau lansarea unor activități independente, vor participa la evenimente de networking și schimb de experiență și vor fi implicate în conferința „Tech Women” organizată la Tiraspol. De asemenea, vor avea oportunitatea de a se conecta cu potențiali angajatori și parteneri în cadrul evenimentului „Career Tech Expo” de la Chișinău.

Prin apartenența la rețeaua Tech Women, femeile de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea posibilitatea de a-și împărtăși experiențele, de a construi relații profesionale solide și de a deveni parte dintr-o comunitate unită de valori comune. Rețeaua va contribui la consolidarea încrederii în sine și la identificarea unor noi lideri în domeniul tehnologiilor.

 Inițiativă susținută prin colaborare internațională și eforturi locale unite

ATIC are o experiență solidă în promovarea incluziunii și abilitării femeilor în domeniul IT. În ultimii ani, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, organizația a contribuit la crearea și extinderea rețelei Tech Women în Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul. Mii de femei au beneficiat de instruiri, mentorat și acces la o comunitate activă, iar rezultatele includ o creștere vizibilă a ratei de angajare, inițierea unor afaceri digitale și consolidarea poziției femeilor în industrii în care acestea sunt adesea subreprezentate.

„Această inițiativă nu înseamnă doar formare digitală, ci deschide drumul către oportunități economice reale. Când le oferim femeilor instrumentele și încrederea de a se conecta, de a învăța și de a crea, contribuim la o transformare durabilă, nu doar în carierele lor, ci și în economia regiunii” a declarat Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Acțiunile vor fi realizate în parteneriat cu Agenția pentru Inovație și Dezvoltare, o organizație activă de pe malul stâng al Nistrului, dedicată sprijinirii antreprenoriatului, dezvoltării competențelor și promovării incluziunii economice, cu un accent special pe susținerea femeilor.

„Datorită acestui proiect, ajutăm femeile nu doar să dobândească competențe moderne, ci și să devină parte a unei ecosisteme în care învățarea se transformă în stabilitate financiară reală și într-o contribuție la viitor” a menționat Tatiana Jolobova, directoarea Agenției pentru Inovații și Dezvoltare.

Un pas înainte pentru incluziune digitală și oportunități reale pentru femei

Inițiativa „Abilitarea femeilor de pe ambele maluri ale râului Nistru în domeniul tehnologiei” reprezintă un pas important către o participare mai echitabilă a femeilor în economia digitală, cu impact pe termen lung. ATIC și Agenția pentru Inovație și Dezvoltare își reafirmă angajamentul de a crea contexte sigure și eficiente pentru dezvoltarea personală și profesională a femeilor din toate regiunile Republicii Moldova.

Urmărește platformele www.ict.md și www.innovation.md pentru mai multe informații, noutăți și oportunități de implicare în proiect.Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: Viorica Bordei, Manager Comunicare, ATIC, vbordei@ict.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: