Maia Sandu a participat la un prânz de lucru oferit de președintele Lituaniei
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a participat la un prânz de lucru oferit de președintele Lituaniei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în data de 15 decembrie la un prânz de lucru oferit de președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, pentru liderii din Trio Asociat, care reprezintă cele trei țări asociate cu UE din cadrul Parteneriatului Estic – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. De asemenea, la prânz au fost prezenți șefi de state și guverne ai statelor UE, dar și oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova, cei trei lideri au reconfirmat angajamentul de a promova valorile comune pe care este construită UE.

La fel, ei au reconfirmat angajamentul de a avansa procesul de integrare europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor, dar și pentru a armoniza legislația din sectoarele relevante cu acquis-ul comunitar.

În acest context, ei au evidențiat importanța unei cooperări mai intense a UE cu statele PaE ce înregistrează un progres mai rapid și care își doresc o relație de asociere mai strânsă cu Uniunea Europeană atât în plan economic, cât și politic.

Sursa mai declară că liderii Trio-ului Asociat s-au arătat interesați de aprofundarea cooperării în domenii precum cel energetic, transporturi, digitalizare, securitate, infrastructură și comerț, protecția mediului și trecerea la economia verde. Au fost discutate și integrarea graduală în Piața Unică Europeană, aderarea la zona SEPA și eliminarea tarifelor de roaming, dar și oportunitățile de cooperare pentru a dezvolta inițiative și proiecte comune între Ucraina, Moldova și Georgia.

Maia Sandu a participat la un prânz de lucru oferit de președintele Lituaniei

***

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în perioada 14-15 decembrie a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a participat la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Pe durata vizitei, reprezentanții delegației Republicii Moldova au semnat mai multe documente importate, cum ar fi cel pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Acesta presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE. Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

De asemenea, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: