presedinte.md

Maia Sandu a participat la un prânz de lucru oferit de președintele Lituaniei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în data de 15 decembrie la un prânz de lucru oferit de președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, pentru liderii din Trio Asociat, care reprezintă cele trei țări asociate cu UE din cadrul Parteneriatului Estic – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. De asemenea, la prânz au fost prezenți șefi de state și guverne ai statelor UE, dar și oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova, cei trei lideri au reconfirmat angajamentul de a promova valorile comune pe care este construită UE.

La fel, ei au reconfirmat angajamentul de a avansa procesul de integrare europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor, dar și pentru a armoniza legislația din sectoarele relevante cu acquis-ul comunitar.

În acest context, ei au evidențiat importanța unei cooperări mai intense a UE cu statele PaE ce înregistrează un progres mai rapid și care își doresc o relație de asociere mai strânsă cu Uniunea Europeană atât în plan economic, cât și politic.

Sursa mai declară că liderii Trio-ului Asociat s-au arătat interesați de aprofundarea cooperării în domenii precum cel energetic, transporturi, digitalizare, securitate, infrastructură și comerț, protecția mediului și trecerea la economia verde. Au fost discutate și integrarea graduală în Piața Unică Europeană, aderarea la zona SEPA și eliminarea tarifelor de roaming, dar și oportunitățile de cooperare pentru a dezvolta inițiative și proiecte comune între Ucraina, Moldova și Georgia.

***

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în perioada 14-15 decembrie a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a participat la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Pe durata vizitei, reprezentanții delegației Republicii Moldova au semnat mai multe documente importate, cum ar fi cel pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Acesta presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE. Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

De asemenea, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: