VIDEO Maia Sandu, apel după ce Rusia a anunțat mobilizare parțială: „Întreaga lume trebuie să facă eforturi pentru a opri acest război”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu, apel după ce Rusia a anunțat mobilizare parțială: „Întreaga lume trebuie să facă eforturi pentru a opri acest război”

Riscurile la care este supusă Republica Moldova, în contextul războiului pe care îl duce Federația Rusă în Ucraina, rămân la nivel ridicat. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află la New York, pentru jurnaliștii NewsMaker. Președinta țării susține că, deși țara noastră este una pașnică, este necesar ca autoritățile de la Chișinău să întreprindă toate măsurile necesare pentru a crește reziliența țării. Măsuri în acest sens urmează a fi analizate în cadrul ședinței Consiliului Suprem pentru Securitate (CSS), planificat pentru sâmbătă, 24 septembrie, mai anunță Președinta.

„Sunt aici anume pentru a transmite mesajele și îngrijorările Republicii Moldova. Sunt aici pentru a vorbi despre problemele și provocările cu care ne confruntăm, dar și pentru a transmite un mesaj de pace. Republica Moldova este o țară pașnică. Toți cetățenii ei, indiferent de limba pe care o vorbesc, își doresc pace. Apelul meu este ca întreaga lume, ONU, toată lumea care crede în libertate și în pace să facă eforturi pentru a opri acest război”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu declară că în cadrul vizitei pe care o întreprinde la New York urmează să aibă mai multe întâlniri bilaterale cu șefi de state, precum și cu reprezentanți ai diferitor organizații internaționale. Principalele subiecte abordate vor ține de securitatea din regiune, precizează Sandu.

„Am avut și o discuție neformală la bordul avionului. Am fost invitată de către președintele Poloniei să folosesc această ocazie, să ajung la New York cu avionul Poloniei. Am discutat, evident, și la întâlnirea oficială cu secretarul general ale NATO despre îngrijorările noastre de securitate. Am discutat despre colaborarea pe care am inițiat-o anterior, despre necesitatea de a crește reziliența Republicii Moldova. Dl secretar general și-a exprimat respectul pentru statutul de neutralitate, dar la fel ca toată lumea înțelegem că riscurile sunt mari și trebuie să întreprindem măsuri pentru a crește reziliența țării”, a mai punctat Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a amintit că la Summitul de la Madrid, care a avut loc acum câteva săptămâni, au fost discutate măsuri suplimentare de sprijin din partea NATO, inclusiv pentru Republica Moldova.

„Ținem cont în colaborarea noastră și în discuțiile pe care le avem de riscurile sporite provocate de războiul Rusiei în Ucraina”, a mai declarat ea.

Precizăm că Federația Rusă a anunțat, în dimineața zilei, mobilizare parțială a rușilor, în contextul războiului din Ucraina. Un decret în acest sens a fost deja semnat și a intrat în vigoare azi, 21 septembrie. Autoritățile ruse anunță că urmează a fi mobilizați 300 de mii de ruși. Totuși, punctul din decretul președintelui Vladimir Putin care anunță numărul exact al cetățenilor Federației Ruse care urmează a fi mobilizat rămâne secretizat.

În contextul acestor evenimente, Președinția a anunțat în după-amiaza zilei că președinta Maia Sandu va convoca CSS în ședință sâmbătă, 24 septembrie. Maia Sandu a precizat pentru NewsMaker că în cadrul ședinței vor fi puse în discuție inclusiv riscurile suplimentare provocate de decizia anunțată de Kremlin, cu privire la mobilizarea parțială.

„Pentru ședința de sâmbătă a Consiliului Suprem de securitate vrem să discutăm riscurile suplimentare provocate de decizia anunțată de Moscova cu privire la mobilizarea parțială. Întotdeauna discutăm și despre situația internă, nu cred că la moment tensiunile din țară reprezintă pericole majore”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că președintele Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu au sosit pe 20 septembrie într-o vizită de două zile la New York, unde participă la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. În plus, Sandu și Popescu vor avea mai multe întâlniri bilaterale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: