stiridinsurse.ro

Maia Sandu, avertizare la forumul din Cehia: „Dacă eșuăm, vom fi trași înapoi în sfera de influență a Rusiei”

Președinta Maia Sandu a participat, pe 16 octombrie, Forumul moldo-ceh al oamenilor de afaceri, organizat în cadrul celei de a 5-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică. La eveniment, șefa statului a susținut un discurs în care a transmis antreprenorilor că Republica Moldova alege să se dezvolte pe cale democratică. Președinta și-a exprimat încrederea că mediul de afaceri va sprijini țara noastră în acest proces.

Este o onoare să fiu aici și să ne gândim împreună la prezent și la viitorul democrației. Ultima oară am participa la acest forum în 2019, în calitate de prim-ministru. A fost la scurt timp după ce am scăpat de un regim autoritar, care intenționa să transforme Moldova într-o zonă gri a fărădelegii. Sunt astăzi aici cu două mesaje: democrația și libertatea individuală rămân lumina de la sfârșitul tunelului geopolitic al societății noastre. În al doilea rând, societatea are nevoie de susținerea voastră deplină în aspirația către libertate”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului declarat că tranziția pașnică spre democrație în regiunea unde este amplasată Republica Moldova este amenințată de Rusia, care duce un război neprovocat în Ucraina.

Am sperat că Războiul Rece s-a încheiat pașnic și că URSS și extinderea teritorială a acesteia va rămâne în manualele de istorie, drept subiect de studiu pentru mințile libere. Ne-am așteptat ca națiunile noastre vor continua să își aleagă liber viitorul, independent de Rusia. Că Rusia va depăși trecutul totalitar și își va concentra eforturile spre progresul economic, tehnologic și științific, nu spre capturarea pământurilor și uciderea civililor pe teritoriile țărilor vecine. Am sperat la o tranziție pașnică spre democrație și bunăstare acasă, în Europa”, a zis lidera de la Chișinău.

Maia Sandu a menționat că acum suntem într-o lume diferită, din cauza războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

Războiul Ucrainei are drept scop exterminarea Ucrainei în calitate de țară suverană și pe ucraineni în calitate de națiune. Dacă Rusia ar fi reușit, probabil că Rusia ar fi pus capăt și existenței Moldovei în calitate de stat liber. Astăzi, Rusia vrea să controleze fostele state sovietice așa cum a controlat în trecut statele din centrul și estul Europei. Pretexte precum ideologia și circumstanțele se schimbă, însă esența forței brutale rămâne. Este o greșeală să credem că țările din regiune pot sta pe margine. Majoritatea națiunilor trebuie să facă alegeri care le vor defini viitorul pentru următoarele decenii. Pe ce parte vreți să fiți? A democrației, libertății, pluralismului sau a opresiunilor și propagandei?”, a spus aceasta.

În acest context, șefa statului a subliniat că Moldova alege democrația.

Pentru prea mult timp vocea poporului moldovenesc a fost respinsă. A fost respinsă demnitatea noastră națională, un viitor. Pentru prea mult timp nouă, moldovenilor, nu ni s-a permis să fim noi înșine. Însă țările libere nu își sacrifică demnitatea. Nici măcar în fața unei forțe superioare. (…) Războiul neprovocat menit să subjuge Ucraina elimină orice îndoială: dacă eșuăm, vom fi trași înapoi în sfera de influență a Rusiei, în trecut și expuși în orice moment unei invazii. (…) Sunt sigură că nu ne veți abandona, că ne veți ajuta să ne menținem cursul spre UE, să ne ne primiți în lumea liberă, în lumea voastră”, a spus ea.

De menționat că alături de Maia Sandu, la Formul moldo-ceh al oamenilor de afaceri a participat și președintele Cehiei Petr Pavel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: