Maia Sandu cere reorganizarea activității Guvernului în domeniul energetic: Fiecare cetățean trebuie să fie informat
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu cere reorganizarea activității Guvernului în domeniul energetic: Fiecare cetățean trebuie să fie informat

Președinta Maia Sandu declară că securitatea energetică „este un element foarte important al securității țării”, iar Guvernul Republicii Moldova „este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse” în acest sens. 

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu”, comunică Sandu, pe Facebook.

În același timp, președinta menționează că „Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”.

Șefa statului mai adaugă că „situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu”.

„Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a conchis Maia Sandu.

***

Pe 3 decembrie, vicepremierul Andrei Spînu anunța că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Oficialul mai declara că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Potrivit lui Andrei Spînu, cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari. „Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a informat ministrul.

Pe 4 decembrie, Spînu a precizat că obligația de a achita cele 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. „Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Dacă este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept, Spînu a comunicat: „Da, este”. „Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic”, a precizat Spînu.

Ulterior, Tiraspolul a venit cu unele precizări după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei cu MGRES. Ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol Serghei Obolonic a spus că urmare a noii decizii, va fi reluată activitatea Uzinei Metalurgice și a celei de Ciment. Totuși, reprezentanții regiunii transnistrene au menționat că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz sunt „insuficiente”. „Va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire”, a comunicat Tiraspolul.

Pe 5 decembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a explicat contractul cu MGRES-ul transnistrean. El a spus că prețul și accesul la electricitate din Republica Moldova depind foarte mult inclusiv de discuțiile cu așa-zisele autorități de la Tiraspol. „Fie că ne place, fie că nu, trebuie să avem acest dialog pentru a asigura electricitate în țara noastră”, a comunicat parlamentarul. În legătură cu decizia de a acorda gaz pentru cetățenii moldoveni din partea stângă a Nistrului, Marian a spus că ar vrea „să facem diferența între regimul de la Tiraspol și cetățenii noștri din regiunea transnistreană”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: