Maia Sandu cheamă Guvernul să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul Hecenii: a ridicat sala în picioare în România
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu cheamă Guvernul să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul Hecenii: a ridicat sala în picioare în România

Ansamblul de dansuri populare „Hecenii” din Sângerei, care a ridicat sala în picioare la o emisiune din România, nu dispune de o sală unde să exerseze. Președinta Maia Sandu a chemat Guvernul și administrația publică locală din raionul Sângerei să găsească „cât mai rapid” un spațiu pentru ansamblul de dansuri populare. La rândul său, președintele raionului Sângerei a dat asigurări că se vor identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans modernă, echipată corespunzător pentru ansamblu. 

„Hecenii” din Sângerei au obținut Golden Buzz-ul la „Românii au talent” și au fost trimiși direct în semifinala competiției. S-a întâmplat la ediția din 5 aprilie a emisiunii din România.

Reprezentanții emisiunii au spus că ansamblul este „lipsit de orice fel de susținere oficială” și că „unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile”.

„Copiii își doresc cel mai mult să exerseze într-o sală modernă, echipată cu bare pentru dans clasic, cu oglinzi, cu podea fără găuri și acoperiș prin care să nu între ploaia și zăpada. Au văzut asta în filme, au auzit că o astfel de sală există. (…) Lipsiți de orice fel de susținere oficială, copiii au avut ultimul cuvânt în fața celor care i-au subestimat. (…) Vreau să știți adevărul până la capăt, cel mai nefericit moment pentru ei a fost când unii mai puternici au decis că ansamblul înghite prea multe resurse locale, așa că au hotărât să sisteze cursurile. Astă seară copiii au dansat pe viață și pe moarte, s-au răzbunat pe podeaua veche din satul lor și au rupt scena „Românii au talent”. (…) Golden Buzz pentru o generație căreia îi facem dreptate”, au comunicat reprezentanții emisiunii din România.

Președinta Maia Sandu a îndemnat Guvernul să găsească cât mai rapid o sală.

„Ansamblul de dansuri populare „Hecenii” din satul Heciul Nou, Sângerei, care a ridicat sala în picioare și a stârnit valuri de aplauze la o emisiune vestită din România, are nevoie de un spațiu unde să continue lucrul frumos pe care îl fac. Îndemn Guvernul să găsească cât mai rapid, împreună cu administrația publică locală din raionul Sângerei, o un spațiu nou, modern, care corespunde necesităților, așa încât acești copiii să poată dansa și promova tradițiile noastre în continuare”, a menționat președinta pe rețelele de socializare. Șefa statului a mai spus că i-a invitat pe tinerii din ansamblu, alături de coreograful Dionisie Cobîlaș, la Președinție.

Președintele raionului Sângerei Cristian Cainarian a scris pe rețelele de socializare că ansamblul „riscă să își suspende activitatea din lipsa resurselor și a indiferenței administrației satului Heciul Nou”.

„Vreau să vă asigur că nu vom rămâne indiferenți la această situație. Împreună cu Guvernul Republicii Moldova vom oferi ansamblului Hecenii tot sprijinul de care au nevoie: Vom identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans modernă, echipată corespunzător. Vom promova talentul tinerilor din Sîngerei și le vom oferi în continuare oportunități de dezvoltare. (…) Vom fi alături de acești copii minunați ca să le oferim șansa de a-și urma visurile”, a declarat președintele raionului Sîngerei.

***

Menționăm, cei 20 de membri ai ansamblului „Hecenii” au prezentat pe scena „Românii au talent” un dans popular, care durat circa patru minute. Numărul a impresionat membrii juriului și publicul, care au aplaudat artiștii în picioare. Hecenii a devenit primul ansamblu de dans din istoria concursului de talente care a obținut Golden Buzz-ul. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: