Maia Sandu, despre contractul semnat cu MGRES: „Nu putem ține țara fără energie electrică”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre contractul semnat cu MGRES: „Nu putem ține țara fără energie electrică”

Președinta Republicii Moldova a comentat, pe 26 octombrie, contractul semnat de Energocom în baza căruia malul drept al Nistrului va procura energia electrică, până la sfârșitul anului 2024, de la Centrala de la Cuciurgan. Maia Sandu neagă că, astfel, Chișinăul ar menține regimul separatist de la Tiraspol. „Rusia îl menține”, Moldova doar „se îngrijește de securitatea” țării – a precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.   

„Este absolut fals. (…) Federația Rusă menține acest regim. Noi ne îngrijim de securitatea energetică a Republicii Moldova, noi am făcut posibilul și imposibilul și am diversificat resursele de aprovizionare a gazelor. Pe curent electric nu avem altă sursă. Sursa de alternativă, Ucraina, nu ne mai poate vinde, pentru că este într-o situație dificilă, este bombardată de Rusia. Cu piața UE nu ne putem conecta fizic. Noi avem o anumită capacitate, dar nu suficientă. (…) Nu putem ține țara fără energie electrică doi ani. Mi se pare evident acest lucru”, a declarat Maia Sandu.

Președinta susține că Moldova va putea renunța la energia electrică produsă în stânga Nistrului peste circa doi ani, după ce linia electrică de înaltă tensiune între Vulcănești şi Chişinău, care va pune bazele conexiunii sistemului de energie electrică din România cu cel din Republica Moldova, va fi gata.

„De asta avem acest contract cu această întreprindere – până când o sa avem soluția tehnică, la care lucrăm din 2021” – a precizat Maia Sandu.

Menționăm că Chișinău va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din stânga Nistrului, până la sfârșitul anului 2024. Se întâmplă după ce Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Ministerul Energiei anunță că costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 USD/MWh. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: