Maia Sandu, despre numirea în funcție a noilor membri CSM: De astăzi pot fi luate decizii, depășindu-se blocajul din sistem
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre numirea în funcție a noilor membri CSM: De astăzi pot fi luate decizii, depășindu-se blocajul din sistem

Președinta Maia Sandu a comentat numirea în funcție, de către Parlament, a noilor membri, din rândul non-judecătorilor, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Șefa statului a spus că de astăzi CSM poate lua decizii referitor la activitatea magistraților și instanțelor de judecată, astfel, depășindu-se „blocajul” din sistemul judiciar. Declarațiile au fost făcute, pe 30 martie, în cadrul unui briefing de presă comun cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Maia Sandu a menționat că fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat, de aceea autoritățile vor continua schimbările inițiate în sectorul justiției, „în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector”.

„Astăzi Parlamentul a numit membrii noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. De azi CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum. Pe agenda de azi a legislativului este, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție și crearea Comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă a celor din instanțe și a procurorilor”, a spus aceasta.

Șefa statului a declarat că, „în continuare Guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele de mare corupție și cazurile de corupție în justiție”. „Iar Ministerul Justiție, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra pentru a pregăti și pentru a aduce în sistem noi judecători”, a adăugat aceasta.

„O justiție este o precondiție pentru deazvoltarea economiei și dezvoltarea statului nostru și o condiție esențială în parcursul nostru european”,a conchis președinta.

Precizăm că Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți ,  pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La ședința, din 30 martie, Parlamentul a votat trei proiecte de hotărâri care prevăd acest lucru.

***

Amintim că, pe 17 martie, 2023, a avut loc, pentru prima oară în ultimii patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor. Magistrații urmau să examineze două subiecte incluse pe ordinea de zi: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După câteva ore, timp în care au discutat despre activitatea vechilor membri ai CSM și despre problemele cu care se confruntă, aceștia au decis întreruperea ședinței până pe 28 aprilie.

Ulterior, președinta Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate. După ședința, șefa statului a constatat că „justiția a putrezit” și a anunțat că CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile, iar Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut pre-vettingul.

Potrivit Maiei Sandu, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători;

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: