Maia Sandu, două precizări importante despre relația cu Moscova: „Noi nu avem nimic împotriva rușilor, dar împotriva tancurilor rusești”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, două precizări importante despre relația cu Moscova: „Noi nu avem nimic împotriva rușilor, dar împotriva tancurilor rusești”

Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, dar de „Rusia agresivă”, susține șefa statului, Maia Sandu. Președinta a spus că Chișinăul își dorește să vadă o Rusie pașnică și democratică” în viitorul apropiat, pentru a putea construi „relații bune” cu această țară, care a invadat militar, acum doi ani, Ucraina. „Noi nu avem  nimic împotriva rușilor, noi avem împotriva tancurilor rusești”, a precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.  

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva rușilor, noi avem împotriva tancurilor rusești. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federația Rusă, ca și alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetățenilor Republicii Moldova. Noi suntem o țară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democrație, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a fost întrebată, inclusiv, când Moldova va ieși din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și dacă Chișinăul „face suficient de mult pentru a se rupe de Federația Rusă”. „Cât mai durează chinul cu organizația asta? Când scăpăm de CSI-ul acesta al lui Putin?”, a fost întrebată șefa statului.

„În primul rând, noi nu ne rupem de Rusia, noi ne rupem de Rusia agresivă. Noi ne dorim să vedem o Rusie pașnică într-un viitor apropiat și democratică și să avem relații bune. Noi ne dorim relații bune cu toate statele. Ca să fie foarte clar, acum ne rupem de Rusia agresivă și este alegerea lor, pentru că s-a ajuns aici”, a declarat Maia Sandu.

În ceea ce privește ieșirea țării noastre din acordurile semnate pe platforma CSI, șefa statului a declarat: „Aceste acorduri se examinează prin prisma interesului cetățenilor Republicii Moldova. Anumite acorduri care nu sunt în interesul Republicii Moldova sunt întrerupte, altele, dacă mai reprezintă niște beneficii – nu. În toate acțiunile pe care le facem, pornim de la interesul cetățenilor”.

***

Pe 28 februarie, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, a declarat că relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Rusia sunt „la cel mai jos nivel din istorie”. Potrivit oficialului, acest lucru este explicabil în condițiile în care Rusia „ucide zilnic, sugrumă copii, femei, bătrâni, distruge locuințe”. Popșoi a spus că Moldova își dorește relații bune cu toate țările, însă atât timp cât cineva încalcă flagrant dreptul internațional, „asemenea lucruri nu pot fi tolerate”.

Recent, secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, declara că Rusia în continuare va fi „foarte agresivă, nu doar militar” dar și „în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid”. Potrivit lui Geoană, discuțiile despre o posibilă cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei sunt „o formă de presiune psihologică și politică” în contextul campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: