Șeful adjunct al NATO, despre intențiile Tiraspolului și ale Rusiei: „Miza este campania președintei Maia Sandu”
Full Article 4 minutes read

Șeful adjunct al NATO, despre intențiile Tiraspolului și ale Rusiei: „Miza este campania președintei Maia Sandu”

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, crede că Rusia în continuare va fi „foarte agresivă, nu doar militar” dar și „în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid”. Potrivit lui Geoană, discuțiile despre o posibilă cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei sunt „o formă de presiune psihologică și politică” în contextul campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat. „Miza este de fapt campania președintei doamna Maia Sandu și acest tip de joc, chiar dacă nu se va întâmpla, este un joc de psihologie preelectorală”, a precizat Geoană. 

Într-un interviu pentru Antena 3 CNN, Geoană a spus că „Rusia va rămâne foarte agresivă nu doar militar dar în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid: dezinformare, implicare în alegerile noastre, a Maiei Sandu, România, în Europa, în America, în Marea Britanie, în Macedonia de Nord că au alegeri pe 8 mai”.

Deci vom avea, din păcate spun eu, o Rusie foarte agresivă nu doar exclusiv militar pentru că acolo sunt limitați totuși de ceea ce au, ci din punct de vedere al unui război hibrid și a unei agresivități pe multe planuri”, a adăugat Geoană.

Secretarul general adjunct NATO a mai spus că discuțiile despre o posibilă cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei sunt „o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat”.

Este parte acest tip de mișcare, dacă se va întâmpla, să vedem… este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, drept internațional. Nu e nici o diferență. Tot Rusia controlează, tot ceva trupe rusești sunt acolo. Nu se schimbă nimic pe fond, strategic nu se schimbă nimic. Este în schimb o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat în noiembrie anul acesta. (…) Și rușii fac tot ce depinde de dânșii. De asta am vorbit de agresivitate sporită. Aceasta e o formă de presiune psihologică și politică. Nu are nici un fel de consecință militară sau strategică. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei. Păi ei nu pot să-și rezolve problema cu Ucraina în Donbas, dar undeva în spatele frontului? La ce să ne așteptăm în acest an, foarte important pentru Republica Moldova, și pentru România, și pentru Europa – să încerce tot ce depinde de dânșii, să blocheze Republica Moldova din traseul său european. De aceea, miza este de fapt campania președintei doamna Maia Sandu și acest tip de joc, chiar dacă nu se va întâmpla, este tot un joc politic de opinie publică, de psihologie preelectorală. N-are nici un fel de consecințe din punct de vedere politic, strategic, și cu atât mai puțin militar. Încă o dată, nici România, suntem în NATO, nici Republica Moldova, nu vedem un risc militar iminent la adresa dânșilor pentru că rușii nu au resurse”, a conchis secretarul general adjunct NATO.

***

Liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă.

Chișinăul a anunțat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Și oficiali din Ucraina, inclusiv președintele Vladimir Zelenski, au declarat, anterior că temerile opozantului transnistrean nu ar fi confirmate.

Tiraspolul a negat că va cere alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă. „Provocatori” – așa i-a numit vicepreședinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, pe cei care au lansat zvonul.

NM a scris despre ce fel de congres va avea loc în Transnistria și care scenariu de desfășurare a evenimentelor este cel mai nerealist – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: