Maia Sandu este la Kiev. Va participa la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, alături de 14 șefi de state și de guverne
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu este la Kiev. Va participa la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, alături de 14 șefi de state și de guverne

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa luni, 23 august, la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”. Evenimentul se desfășoară la Kiev.

Potrivit administrației prezidențiale, la eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE.

Adițional summitului, președintele Maia Sandu va avea câteva întrevederi bilaterale. Aceasta va discuta cu președinții Estoniei și al Letoniei, cu prim-ministrul Suediei și cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Austriei, precum și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Din delegația Republicii Moldova mai face parte Cristina Gherasimov, consilieră prezidențială pentru politică externă.

***

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina, scrie Digi24. Aceasta este lansată cu o zi înainte de a marca 30 de ani de la independența Ucrainei.

Potrivit Radio Ucraina, declarația comună a summitului Platforma Crimeea va consemna punerea formală în acțiune a acestui format, va reconfirma că „Crimeea este Ucraina”, va condamna crimele comise de Rusia în peninsula Crimeea și în jurul ei și va trasa parametrii politicii internaționale cu privire la scoaterea acestui teritoriu de sub ocupația rusă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: