NewsMaker / Andrei Mardari

Maia Sandu face apel la populație: „Să nu ne lăsăm manipulați de discursul Transnistriei sau al Moscovei”

Republica Moldova își respectă statutul de neutralitate, declară președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului face apel la populație să nu se lase „manipulată” de discursul de la Tiraspol sau de cel al politicienilor pro-ruși de la Chișinău care susțin contrariul. Declarațiile au fost făcute de președinta Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” cu Valentina Ursu, de la Vocea Basarabiei.

„Haideți să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria, din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova. Moldova este neutră în continuare. Noi respectăm neutralitatea. Constituția noastră nu ne interzice să avem armată națională. Din potrivă. Aceasta este o prevedere constituțională – să avem armată dotată, care să poată să-și apere țara. Este datoria noastră. Faptul că armata nu este dotată nu este în favoarea noastră”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova este o țară pașnică și „așa va rămâne”. Potrivit ei, Chișinăul nu își propune să atace pe nimeni. Șefa statului declară că pledează pentru rezolvarea conflictului transnistrean „doar pe cale pașnică” și „doar pe cale diplomatică”.

„Riscurile deci nu sunt de la Chișinău. Nu Chișinăul a atacat o țară vecină, dar Moscova. Și în momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru, e firesc noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra. Doar că iată se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze”, a mai comunicat Sandu.

Referindu-se la războiul din Ucraina și riscurile pe care acesta îl comportă în adresa securității Republicii Moldova, președinta țării declară că riscurile rămân, în continuare, sporite.

„Acest război înseamnă riscuri de securitate pentru țara noastră. Ucraina luptă pentru independența ei, iar noi ne facem griji și pentru independența Republicii Moldova, pentru libertatea noastră. Iată că după 31 de ani ne pomenim cu un risc sporit de nerespectare a independenței și a suveranității țării noastre”, a mai spus șefa statului.

Amintim că Federația rusă a invadat, în dimineața zilei de 24 august, Ucraina, provocând, astfel, un război la granița cu Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: