Galeristul rus Marat Ghelman, declarat „agent străin” în Rusia, a redobândit cetățenia Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Galeristul rus Marat Ghelman, declarat „agent străin” în Rusia, a redobândit cetățenia Republicii Moldova

Galeristul și colecționarul rus Marat Ghelman, originar din Chișinău, a redobândit cetățenia Republicii Moldova. În Rusia, unde a trăit și lucrat mulți ani, el a fost calificat drept „agent străin”. 

UPDATE (17:40) Administrația prezidențială a precizat că Ghelman a redobândit cetățenia în procedură obișnuită, iar la întrevederea cu șefa statului deținea deja pașaportul moldovenesc.

„Ieri am redobândit cetățenia Moldovei, iar astăzi președinta Maia Sandu mi-a înmânat pașaportului, a declarat Ghelman într-un interviu oferit în exclusivitate pentru NM (materialul urmează să fie publicat în curând pe NewsMaker.md).

Ghelman s-a aflat la Chișinău în ultimele zile și a ținut prelegeri publice despre arta contemporană și lucrările muzeale.

Galeristul rus Marat Ghelman, declarat „agent străin” în Rusia, a redobândit cetățenia Republicii Moldova

Marat Ghelman s-a născut la 24 decembrie 1960 la Chișinău. A absolvit școala numărul 37 din Chișinău, în 1983 – Institutul de Comunicații din Moscova cu o diplomă în inginerie, a lucrat în același timp ca mașinist și muncitor în scenă la Teatrul de Artă din Moscova, Sovremennik și Teatrul Mayakovsky.

Până în 1986 a lucrat ca inginer la Chișinău. A fost întotdeauna interesat de artă, în special de arta contemporană. Respectiv, în 1987 a organizat la Chișinău prima expoziție din viața sa, prezentând artiștii moscoviți. 

În 1990, Ghelman s-a mutat la Moscova și a deschis una din primele galerii private de artă contemporană din Rusia. Din 2008 până în 2013, Ghelman a lucrat la proiectul „revoluție culturală” din Permi și a condus muzeul PERMM. Din 2014, el locuiește în Muntenegru unde a fondat reședința de artă „Dukley European Art Community”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: