Maia Sandu: În Moldova, femeile conduc instituții importante, afaceri, primării, iar în 2023 vor fi și mai multe
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu: În Moldova, femeile conduc instituții importante, afaceri, primării, iar în 2023 vor fi și mai multe

„În Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate. Pentru că femeile active în viața socială și politică din Moldova au văzut că se poate”. Declarațiile au fost făcute astăzi, 1 noiembrie, de către șefa statului Maia Sandu la conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României la București.

„Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, președintele Republicii Moldova alături de președintele României își dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în față cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova nu doar își dau mâna ci își croiesc împreună soarta ca parte a lumii libere. Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această conferință. Sunt onorată să pot împărtăși experiența Republicii Moldova în ceea ce privește reprezentarea femeilor în politică”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului susține că în Republica Moldova este o provocare să reușești într-un domeniu dominat tradițional de bărbați, tot mai multe femei s-au implicat și au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor.

„Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică pentru că suntem europeni și avem valori europene. Cetățenii noștri au demonstrat că apreciază, înainte de toate, caracterul unui om. Îl măsoară pe celălalt după merite, indiferent dacă este femeie sau bărbat.Acum doi ani, unii bărbați din spațiul politic de la noi spuneau că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Și că, în general, femeile nu au ce căuta în politică. Dar majoritatea cetățenilor noștri au pus în față valoarea omului, nu prejudecățile. Chiar dacă este o provocare să reușești într-un domeniu dominat tradițional de bărbați, tot mai multe femei din Moldova s-au implicat și au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor”, a spus președinta.

Totodată, Maia Sandu a informat că în Republica Moldova, femeile sunt lidere în mai multe sfere de activitate.

„Ele conduc astăzi importante instituții publice – Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Anticorupție, Curtea Constituțională. Femeile noastre creează și conduc afaceri de succes, devin campioane mondiale în sporturi de performanță. În Parlamentul Republicii Moldova, 40% din deputați sunt femei. Avem în jur de 200 de femei care conduc primării, adică 22% din numărul total. În 2023 vor fi și mai multe. Pentru că femeile active în viața socială și politică din Moldova au văzut că se poate.

Unii s-au opus, la început, legii cotelor de reprezentare. Au fost voci care au spus că femeile nu au nevoie de locuri stabilite prin lege. Însă timpul a demonstrat că aceste cote sunt importante pentru a asigura oportunități egale. Pentru că șansele egale înseamnă echitate. Înseamnă sprijin pentru ca femeile valoroase, hotărâte, muncitoare – care au fost ținute departe de nivelul decizional – să poată contribui la dezvoltarea țării. Este adevărat că adoptarea unei legi nu reprezintă o soluție magică pentru amplificarea vocii femeilor în politică. Este nevoie de susținere din partea decidenților și de implicare din partea a cât mai multor femei”, a adăugat ea.

Spre final, Maia Sandu a spus că este onorată să fie prezentă la acest eveniment și i-a mulțumit României pentru că a știut să fie alături de Republica Moldova ori de câte ori a fost nevoie.

Amintim că după conferință, Maia Sandu va avea o convorbire tête-à-tête cu Președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ulterior, președința va avea o întrevedere și cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: