Maia Sandu, la Forumul Mass-media din Chișinău: Democrația este supusă unui atac masiv la nivel global

Președinta Maia Sandu, care participă la Forumul Mass-media în data de 2 decembrie, a avut o intervenție în cadrul evenimentului. Șefa statului a vorbit despre utilizarea dezinformării pentru influențarea scrutinelor electorale, subliniind rolul jurnaliștilor în combaterea acestui fenomen nociv. Ea și-a exprimat, de asemenea, susținerea pentru angajații mass-media din Republica Moldova care fac jurnalism onest. 

Maia Sandu a remarcat în debutul discursului său că dezinformarea este folosită ca un instrument pentru a influența alegerile.

Suntem la finalul unui an în care jumătate din populația adultă a lumii a votat sau mai continuă să voteze, în cadrul unor alegeri desfășurate în contexte marcate de crize economice, inflație, războaie și, mai ales, transformarea semnificativă a modului în care oamenii se informează. În Republica Moldova, alegerile au fost marcate de un val de dezinformare fără precedent, menit să slăbească unitatea socială, să semene ură și neîncredere, să dezbine, să sperie, și, într-un final, să influențeze alegerea oamenilor. Dezinformarea și corupția electorală au fost două cele mai dăunătoare instrumente ale războiului hibrid purtat de Kremlin împotriva democrației noastre. Democrația este supusă unui atac masiv la nivel global”, a spus ea.

Șefa statului a declarat că, în prezent, presiunile asupra presei „nu au fost niciodată mai mari”. Potrivit ei, încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele. Ea a adăugat că inteligența artificială și tehnologiile sunt folosite ca să amplifice dezinformarea, iar algoritmii netransparenți permit persoanelor rău intenționate să își promoveze conținuturile false.

Jurnaliștii sunt nevoiți să echilibreze viteza cu acuratețea, să combată valuri de informații false și să caute mijloace prin care să atragă publicul tânăr și nu doar, într-o lume tot mai digitalizată. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism. Anchetele și reportajele unor jurnaliști curajoși au expus în fața întregii lumi magnitudinea fenomenului de corupție electorală care s-a întâmplat la aceste alegeri. (…) Noi înțelegem rolul major al presei libere pentru păstrarea democrației și suntem dedicați creării unui mediu în care presaliberă să-și poată îndeplini acest rol. Fondul pentru subvenționarea mass-media este un exemplu”, a mai menționat ea.

Președinta Sandu a menționat că una dintre pricipalele ținte ale atacului dezinformării este integrarea europeană a Republicii Moldova. Astfel, șefa statului a îndemnat jurnaliști să continue eforturile de combatere a falsurilor care au drept scop denigrarea acestui deziderat.

Cei care vor să ne întoarcă din drum dispun de resurse uriașe, investesc resurse uriașe pentru ca să denigreze Uniunea Europeană și pentru ca să sperie cetățenii. Am văzut cât de mare a fost impactul dezinformării în contextul referendumului. Iar noi trebuie să rămânem uniți pentru a proteja adevărul și pentru ca să putem continua acest parcurs, consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova. Fac un apel către redacții: investiți în jurnaliștii specializați în afaceri europene”, a adăugat aceasta.

Pe final, Maia Sandu a transmis comunității mass-media din Republica Moldova un mesaj de sprijin.

Lupta pentru democrație este mai grea ca niciodată, dar nu imposibilă. Cei care vor să ne întoarcă din drum folosesc toate mijloacele pentru a semăna neîncredere și divizare. Însă răspunsul nostru trebuie să fie ferm: adevărul, faptele și libertatea vor prevala. Voi, cei din mass-media, sunteți în prima linie a acestei lupte. Jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune. Să facem un front comun în apărarea democrației, pentru că doar împreună putem răspunde provocărilor acestor vremuri. Aveți tot sprijinul meu în această misiune”, a conchis președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: