Maia Sandu lansează un nou apel în susținerea lui Saakașvili după imaginile din spital: „Este inacceptabil pentru o țară care vrea să adere la UE”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu lansează un nou apel în susținerea lui Saakașvili după imaginile din spital: „Este inacceptabil pentru o țară care vrea să adere la UE”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a venit cu un nou mesaj în contextul stării de sănătate a ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili. Șefa statului moldovean spune că „starea fizică critică a lui Mihail Saakașvili este extrem de îngrijorătoare”.

„Torturarea până la moarte a unui lider de opoziție este inacceptabilă pentru o țară care vrea să adere la Uniunea Europeană. Mihail Saakașvili trebuie să fie imediat eliberat și trimis în străinătate pentru tratament medical”, scrie Maia Sandu, pe Twitter.

Amintim că pe 2 februarie, apropiații lui Saakașvili au publicat imagini cu politicianul, în timp ce acesta s-a alăturat online unei ședințe de judăcată. Data filmării nu a fost specificată. Cu două zile înainte, susținătorii lui Saakașvili au spus că fostul președinte a fost transferat la terapie intensivă și este în stare critică.

Saakașvili nu a mai fost văzut în public din aprilie. Șeful centrului „Empatia” Mariam Djișkariani a declarat că expertiza desfășurată de ONG-ul pe care îl conduce a demonstrat că fostului președinte al Georgiei a fost otrăvit. Aceasta spune că analizele din SUA au arătat că în sângele lui Saakașvili s-a depistat bismut, bariu și mercur. Despre posibila otrăvire a vorbit și avocatul fostului politician.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pentru aceasta, el riscă până la 5 ani de închisoare. În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

Și pe 5 decembrie 2022, președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a arătat „profund îngrijorată” de starea de sănătate a ex-președintelui Georgiei Mihail Saakașvili. Într-o reacție, deputatul partidului de guvernământ din Georgia „Visul Georgian”, prim-vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru integrare europeană, Levan Karumidze a comentat apelul Maiei Sandu. Karumidze a dat asigurări că Saakașvili este ținut în condiții bune, numind dezinformare zvonurile despre maltratarea fostului președinte. 

Ulterior, pe 21 decembrie, Maia Sandu a declarat că „Moldova se alătură apelului făcut de Vladimir Zelenski, prin care s-a adresat guvernului georgian ca să-i permită fostului președinte să plece în străinătate pentru un tratament”.

Iar pe 4 ianuarie 2023, în fața Ambasadei Georgiei de la Chișinău, un grup de persoane au protestat în sprijinul fostului politician. Mitinguri au avut loc și la Tbilisi, dar și în 14 țări din întreaga lume. Ulterior, Saakașvili a mulțumit persoanelor care au participat la acțiunea #SaveMisha.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: