Președinta Maia Sandu consideră că retorica cu privire la discriminarea vorbitorilor de limbă rusă în Republica Moldova este folosită pentru a diviza cetățenii, ca să-i împiedice să vadă că au scopuri comune. Șefa statului a subliniat că reprezentanții minorităților lingvistice, inclusiv vorbitorii de rusă, pot să vorbească în limba lor maternă în țara noastră. Precizările au fost făcute într-un interviu pentru presa națională din 1 noiembrie.
Maia Sandu a fost întrebată dacă consideră că există premise pentru instaurarea unui „apartheid moldovenesc” în țară, în contextul în care oponenții săi politici folosesc adesea tema limbii ruse, invocând discriminare pe criterii naționale și lingvistice.
„În ultimii doi ani, 17 000 de cetățeni ai Rusiei au scris cereri pentru a primi cetățenia Republicii Moldova. (…) Asta vorbește despre faptul că acești oameni consideră că în această țară se poate trăi liber, că în această țară se poate trăi în pace și că ei vor nu doar să vină aici, ci și să aibă cetățenia Republicii Moldova. În toți acești ani, în special în ultimii patru ani, am vorbit doar cu respect și le-am cerut tuturor să ne respectăm unii pe alții. Știți că la noi fiecare poate să vorbească în limba sa maternă. Da, eu consider că trebuie să cunoaștem limba de stat, trebuie să cunoaștem limba română, de aceea am propus acest program. Dar nu trebuie să lăsăm pe nimeni să ne divizeze pe criterii etnice sau lingvistice”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a adăugat că divizarea pe criteriu lingvistic este folosită pentru a împiedica cetățenii să vadă că au scopuri comune.
„Am fost foarte bucuroasă pentru unitatea pe care am arătat-o în timpul pandemiei și când au început să vină refugiați în Moldva, pentru că, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent de unde locuim, toți împreună am putut să ajutăm și, uite așa, toți împreună trebuie să ajutăm țara noastră. Și cei care vorbesc în rusă, și cei care vorbesc în găgăuza, și cei vorbesc bulgara, și ucraineana suntem toți moldoveni și trebuie să avem doar interesul Moldovei”, a precizat ea.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!