Maia Sandu va cere, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria: „Încalcă neutralitatea Republicii Moldova”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu va cere, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria: „Încalcă neutralitatea Republicii Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va cere, din nou, astăzi, în plenul Adunării Generale a ONU, retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM în cadrul unui interviu acordat cu câteva ore înainte de discursul oficial.

„Acest lucru a fost spus de la tribuna ONU de fiecare dată din momentul în care ne-am pomenit cu trupele ruse staționând ilegal, încălcând neutralitatea Republicii Moldova. Voi cere retragerea trupelor și nimicirea armamentului de la Cobasna”, a declarat președinta țării, Maia Sandu, pentru NM.

Precizăm că discursul șefei statului, Maia Sandu, urmează să fie difuzat live în jurul orei 19:00, ora Moldovei.

Menționăm că, în prezent, în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova staționează, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără în jur de 2500 de militari ruși. Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru.

La scurt timp de la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă GOTR din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU.

De menționat că Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat la începutul lunii că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei. „Acolo se află pacificatorii noștri, acolo se află militarii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, care se află la Cobasna. Toți trebuie să înțeleagă că o situație de amenințare la adresa securității forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei”, a declarat Lavrov pe 1 septembrie. Atunci, într-o reacție pentru NM, Chișinăul a reiterat „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog” atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

Președinta Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu au sosit pe 20 septembrie într-o vizită de două zile la New York, unde participă la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. În plus, Sandu și Popescu vor avea mai multe întâlniri bilaterale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: