Malul drept al râului Nistru este asigurat cu energie electrică suficientă pentru 19 ianuarie. Pe malul stâng continuă să se înregistreze un deficit și sunt efectuate deconectări în evantai, cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Informația a fost comunicată de Guvernul Republicii Moldova. Între timp, compania Energocom a anunțat că malul drept va fi asigurat cu energie suficientă și pe 20 ianuarie.
Guvernul a raportat că malul drept al râului Nistru este asigurat cu energie electrică suficientă pentru 19 ianuarie. Se prognozează un consum cu circa 10% mai mic decât pe 18 ianuarie. Cu toate acestea, Guvernul a îndemnat consumatorii „să economisească electricitatea în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a avea facturi mai mici și pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic”.
Potrivit Guvernului, pe 18 ianuarie, energia electrică utilizată de malul drept al râului Nistru a provenit din mai multe surse: 48,12% din importuri din România, 29,98% de la Termoelectrica, 16,42% din surse de energie regenerabilă, 4,29% de la CET-Nord și 1,19% de la întreprinderea de stat „NHE Costești”.
„Consumul în ziua de 18 ianuarie a fost în scădere cu circa 11% față de ziua anterioară. Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 855 MW, fără a depăși valoarea consumului prognozat”, au comunicat reprezentanții Guvernului.
Potrivit Chișinăului, pe malul stâng al râului Nistru continuă să se înregistreze un deficit de energie electrică și sunt efectuate deconectări în evantai, cu durata de 5 ore, o dată pe zi. „Sursele de energie utilizate în regiunea transnistreană sunt: MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 88,06% din volumul de energie electrică produsă, restul energiei electrice provenind de la Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic”, au precizat reprezentanții Guvernului.
Între timp, compania Energocom a anunțat că malul drept al râului Nistru va fi asigurat cu energie electrică suficientă și pe 20 ianuarie. Potrivit companiei, luni se anticipează un consum mai mare cu circa 16%, în comparație cu 19 ianuarie. Energocom a precizat că, pentru 20 ianuarie, necesarul de consum al malului drept al Nistrului va fi acoperit cu electricitatea generată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, energia produsă de instalațiile regenerabile, plus energia importată.
***
Precizăm că malul drept al Republicii Moldova își asigură necesarul de electricitate inclusiv din import după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc erau acoperite necesitățile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de Cuciurgan se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!