Mama lui Rizea îi cere Maiei Sandu să asigure un proces corect în cazul ex-deputatului fugar: „Vă asigur, nu am crescut un penal”
Full Article 4 minutes read

Mama lui Rizea îi cere Maiei Sandu să asigure un proces corect în cazul ex-deputatului fugar: „Vă asigur, nu am crescut un penal”

Maria Rizea, mama lui Cristian Rizea i-a adresat o scrisoare deschisă președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care o roagă să asigure un proces de justiție corect în cazul fiului ei. Mama fostului deputat român îi scrie șefei statului că fiul ei a devenit „victimă” a răfuielilor politice și a sistemului de justiție corupt, pentru început în România și, ulterior, în Republica Moldova. „Nu vreau favoruri. Vă rog doar să garantați că situația fiului meu este cercetată conform buchiei legii”.

Cristian Rizea „nu este un penal”, declară Maria Rizea, mama fostului deputat român, care se ascunde de justiția românească în Moldova. Potrivit ei, fiul său a devenit „doar o victimă” a fenomenului corupției din politică și justiție, ca mulți alți cetățeni din România și Republica Moldova.

„A fost pedepsit pentru că a spus adevărul și a refuzat să facă jocul demnitarilor corupți, deoarece a crezut, până în ultimul moment, în corectitudinea justiției românești. (…) Nedreptățile împotriva fiului meu continuă și în Republica Moldova. În raport cu el sunt încălcate multe dintre drepturile de care trebuie să se bucure orice cetățean într-un stat democratic. Mă refer, în primul rând, la dreptul la cetățenia Republicii Moldova, care i-a fost retrasă printr-un decret abuziv semnat de fostul președinte al țării, Igor Dodon, pe motiv că ar fi redobândit ilegal cetățenia moldovenească”, se arată în scrisoarea Mariei Rizea adresată președintei Maia Sandu și făcută publică de Realitatea din Moldova, un portal lansat de Cristian Rizea.

Mama lui Rizea spune că fiul său și-a dobândit cetățenia Republicii Moldova legal. Ea spune că bunica lui Rizea, Ana Mihai, s-a născut în Basarabia, în satul Congaz. Mai mult, Maria Rizea susține că bunicii ex-deputatului român au fost exilați de NKVD Uniunii Sovietice.

„După această tragedie a familiei noastre, comună pentru zeci de mii de moldoveni, cum pot autoritățile statului Republicii Moldova să spună că fiul meu Mihai Cristian a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova? Și cum puteți Dumneavoastră, stimată doamnă Maia Sandu, să ignorați această mare nedreptate împotriva fiului meu?”, se întreabă Maria Rizea.

Maria Rizea spune că „singura sa nădejde” este șefa statului, căreia îi cere să „garanteze” că situația fiului său este cercetată conform „buchiei legii”. „Vă asigur, nu am crescut un penal. (…) Adevărul este că fiul meu Cristian Rizea, urmașul buneilor mei deportați în Siberia, este moldovean și că este nevinovat în fața statului român”, i-a mai scris Maria Rizea Maiei Sandu.

***

Amintim că Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reținut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalități de natură penală atunci când a obținut cetățenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declarații false în procesul de dobândire a cetățeniei.

În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Potrivit portalului anticorupție.md, Rizea mai are pe rol în instanțele moldovenești cel puțin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru, defăimare sau pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputației profesionale.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidențial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obținut cetățenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: