1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

Managerii școlilor private din capitală solicită revenirea elevilor în clase. Ce spune Primăria?

Unele școli din capitală ar putea reveni la lecții cu prezența fizică a elevilor. Subiectul va fi discutat la următoarea ședință a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din municipiu. Anunțul a fost făcut de către primarul general, Ion Ceban pe 14 aprilie.

Edilul a precizat că, în prezent, în mun. Chișinău, rata medie de vaccinare în rândul personalului instituțiilor de învățământ general este de aproape 40%. Prioritar au fost imunizați profesorilor din clasele I-IV-a.

În cazul școlilor private, procentul personalului vaccinat ajunge și până la 97 la sută, iar managerii acestor instituții au cerut revenirea elevilor în clase.

Pe 13 aprilie, primarul capitalei a declarat că în instituțiile de învățământ din mun. Chișinău, unde se va ajunge la o rată de vaccinare anti-Covid de circa 70% în rândul cadrelor didactice, procesul de studiu se va desfășura cu prezența fizică la ore a elevilor.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății din 14 aprilie, peste 71 de persoane din Moldova au primit prima doză de vaccin anti-Covid. Au fost imunizat 60% din personalul medical, 24% din angajații din domeniul educației și 30% din angajații centrelor de plasament temporar.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Constantin Borosan

Borosan, numit de Parlament director al ANRE. Cu ce avere pleacă de la minister

Constantin Borosan a fost numit în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Conform Parlamentului, documentul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2025.

Candidatura lui Constantin Borosan a fost propusă urmare a organizării unui concurs public. Opt candidați au fost admiși la proba interviului, iar Constantin Borosan a obținut cel mai mare punctaj.

Potrivit reprezentanților Parlamentului, Constantin Borosan este licențiat în energie și mediu și, în prezent, își face studiile de doctorat. De asemenea, el a urmat cursuri de formare în domeniu în Italia și în Statele Unite ale Americii. Din anul 2023, este secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil pe domeniile energie electrică, gaze naturale, produse petroliere, energie termică și cogenerare, infrastructură, piețele de energie și securitate energetică. La fel, a fost secretar de stat pentru energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în perioada 2021-2023. De asemenea, în perioada 2020-2023, Constantin Borosan a fost cercetător științific la Institutul de Energetică, iar, de mai bine de aproximativ 12 ani, este lector universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Ce arată declarația sa de avere

Potrivit declarației de avere completată în 2025, în anul 2024 Borosan a obținut un salariu de peste 568 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproximativ peste 47 de mii de lei lunar. Totodată, a încasat peste 33 de mii de lei de la UTM. De asemenea, a primit indemnizații pentru calitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale: peste un milion de lei de la Moldovagaz, 30 de mii de lei de la întreprinderea de stat „Nodul Hidroenergetic Costești” și peste 35 de mii de lei de la Energocom.

Borosan a acumulat dobânzi din conturi bancare și a primit donații de familie în valoare totală de 100 de mii de lei. Familia sa a beneficiat de indemnizații sociale și alocații de peste 200 de mii de lei.

A declarat un teren intravilan cumpărat în 2024, evaluat la 500 de mii de lei, și o casă de locuit aflată în construcție, dobândită în 2025, a cărei valoare de piață depășește 2 milioane de lei. Familia sa mai deține un apartament primit prin donație în 2024, estimat la un milion de lei, trei autoturisme și 10 conturi bancare. În 2024, Borosan a contractat un credit de 750 de mii de lei.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Consiliul de administrație al ANRE este constituit din cinci directori. Potrivit legislației, aceștia sunt numiți de Parlament, pe bază de concurs.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: