Manifestul unui dascăl: Mai bine o școală fără profesori, decât o instituție unde copiii cresc umiliți și cu mentalitate de sclavi
Full Article 4 minutes read

Manifestul unui dascăl: Mai bine o școală fără profesori, decât o instituție unde copiii cresc umiliți și cu mentalitate de sclavi

Reportajul NewsMaker despre profesoara înregistrată în timp ce insultă un elev a provocat numeroase reacții și comentarii printre cititori. Materialul a atras atenția și forțelor de ordine. Iar o profesoară din Chișinău a menționat pe rețelele de socializare că nu e simplu să fii pedagog însă „dacă nu-ți place profesia, nu iubești copiii, pleacă”. Potrivit dascălului, profesorul trebuie să fie ca un părinte iubitor și să nu împartă clasa în buni și răi. „Mai bine o școală fără de profesori, decât o instituție unde copiii cresc umiliți și cu mentalitate de sclavi”, a comunicat profesoara. 

Profesoara de la liceul teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”, instituție din sectorul Botanica al capitalei, Elena Vorotneac a venit cu un îndemn către pedagogi pe rețelele de socializare. Potrivit Elenei Vorotneac, cadrele didactice trebuie să se comporte cu elevii cu respect și profesionalism, chiar dacă „nu întotdeauna ești iubit”. „Consultă-te cu colegii care au o mai mare experiență sau pur și simplu citește cărți de specialitate”, a adăugat profesoara.

Nu e simplu să fii profesor. Dar dacă nu-ți place profesia, nu iubești copiii, PLEACĂ! Mai bine o școală fără de profesori, decât o instituție unde copiii cresc cu personalitatea deformată, umiliți și cu mentalitate de sclavi. Profesorul trebuie să fie ca un părinte iubitor. Dacă iubești cu adevărat, înseamnă că îți pasă de educația elevului, de reușita lui, de starea de bine. Poate, nu întotdeauna ești iubit, dar dacă faci ceva pentru binele copilului, ulterior acesta va înțelege. Faci asta fără să umilești, fără să jignești. Ci cu respect, cu profesionalism și prin aplicarea strategiilor didactice pe care ar trebui să le cunoști din momentul în care ți-ai ales această profesie. Dacă încă nu cunoști cum, consultă-te cu colegii care au o mai mare experiență sau pur și simplu citește cărți de specialitate”, a scris profesoara.

Dascălul a adăugat că acceptă ideea că deranjează atunci când le cere elevilor „să citească, să depună efort pentru a gândi, a analiza”.

Deseori le spun elevilor: „Vă înțeleg, acum vă este ciudă pe mine, vă este greu, trebuie să depuneți un pic de efort, dar mai târziu veți pricepe la ce vă vor folosi competențele de a sintetiza informația, de a analiza o situație, de a cerceta un fapt etc.”. Accept ideea că deranjez atunci când îi pun să citească, să depună efort pentru a gândi, a analiza. Am deprins noi tehnici de a face lecțiile interesante, accesibile, interactive. Dar, nu întotdeauna pot concura cu TikTokul, cu jocurile la telefon unde e o lume ideală, unde totul se dă ușor”, a adăugat Elena Vorotneac.

Ea a mai spus că „un profesor nu va împarte clasa în buni și răi”.

Ci va merge cu toții înainte, fără a lăsa vreun copil în urmă. Nu e necesar ca să te iubească toți elevii. E firesc să fie așa. E de ajuns să ai parte de respect din partea lor. Și tu, PROFESORUL, ești obligat să tratezi fiecare copil cu respect, indiferent de situație.
Cere respect și oferă-l”, a conchis profesoara.

***

„Tu – rahat ce ești”, „închide gura ta spurcată”, tu „muc ce ești”. Așa calificative a utilizat o profesoară în raport cu elevii clasei a șasea a unui liceu din Capitală. NewsMaker a intrat în posesia unei înregistrări audio de la această „activitate educativă” făcută de unul dintre elevi. Ce se întâmpla la lecții și cum au reacționat părinții și conducerea liceului aflați din reportajul special al corespondentului NM Irina Lacoia.

Materialul a atras atenția forțelor de ordine. Poliția capitalei și Procuratura Generală s-au autosesizat și au anunțat că vor demara investigații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: