Colaj NM

Manualul de istorie pentru clasa a XII-a, în dezbatere publică: elevi, profesori, cercetători – chemați la discuție

Ministerul Educației cheamă profesorii, elevii, părinții, reprezentanții societății civile și cercetătorii la o masă rotundă dedicată manualului „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a, despre care mai multe voci din societate susțin că ar justifica regimul Antonescu.

Ministerul Educației a anunțat că, pe 11 iunie, va avea loc o masă rotundă în cadrul căreia se va discuta despre manualul „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a (Editura Știința, 2024).

„Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, invită toate persoanele interesate – profesori, cercetători, părinți, elevi și reprezentanți ai societății civile. (…) Evenimentul se înscrie în eforturile comunității științifice de a asigura un dialog deschis și profesionist cu societatea privind conținutul manualelor școlare și o educație echilibrată și aliniată standardelor internaționale, în spiritul valorilor democratice și al adevărului istoric”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Masa rotundă va avea loc în Sala de Arte și Hărți a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, începând cu ora 14:00.

***

La începutul anului 2025, în Republica Moldova s-a discutat intens despre noul manual de istorie pentru clasa a XII-a. Unii istorici, politicieni și activiști au fost revoltați de modul în care sunt prezentate anumite subiecte istorice sensibile pentru societate. De exemplu, s-a afirmat că în manual se glorifică nazismul, iar perioada sovietică este denigrată pe nedrept. Corespondenta NewsMaker, Ecaterina Dubasova, a analizat manualul și a relatat ce conține, ce lipsește, dacă criticile sunt justificate și care este opinia experților pe această temă. Detalii – AICI.

În timpul unei conferințe de presă, reprezentanții Comunității Evreiești din Moldova au declarat că manualul conține nereguli „metodologice și istorice”. Potrivit IPN, președintele Comunității Evreiești din Moldova Alexander Bilinkis consideră că în manual s-ar încerca justificarea regimului Antonescu prin afirmații potrivit cărora acesta nu a participat la deportările în masă a evreilor. De asemenea, în opinia lui Bilinkis, sunt trecute sub tăcere crimele în masă și deportările violente, fiind prezentate doar fraze generale care ascund cruzimea evenimentelor.

În februarie, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunța că manualul va fi expediat Memorialului Victimelor Holocaustului din Israel „Yad Vashem” pentru efectuarea unei recenzii. El susținea că „concluziile acestei evaluări vor fi integrate în deciziile ulterioare”. În luna mai, Perciun a anunțat că „Yad Vashem” a evaluat manualul și avizul „este mai critic”. Potrivit ministrului, evaluări au fost realizate și de facultățile de istorie din țară, precum și de Academia de Științe. „Nu sunt lucruri dramatice care ar justifica retragerea manualului”, a adăugat Perciun, menționând că „sunt lucruri care pot fi îmbunătățite într-o viitoare ediție”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: