Tudor Mardei | NewsMaker

„Este mai critic”. Perciun, despre avizul din Israel în cazul manualului de istorie pentru clasa XII-a

Memorialul Victimelor Holocaustului din Israel, „Yad Vashem”, a evaluat noul manual „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a din R. Moldova, despre care mai multe voci din societate susțin că ar justifica regimul Antonescu. Evaluări au fost realizate și de facultățile de istorie din țară, precum și de Academia de Științe. „Avizul de la Yad Vashem este mai critic”, a comunicat ministrul Educației, Dan Perciun. Cu toate acestea, „nu sunt lucruri dramatice care ar justifica retragerea manualului”, a adăugat Perciun, făcând referire la opinia comunității istorice. Ministrul a spus că se va încerca găsirea unui compromis, prin oferirea în școli a unor materiale suplimentare pe tema Holocaustului. „Asta înseamnă să promovăm, așa cum am făcut-o acum, de exemplu, cu „Siberia din oase””, a comunicat ministrul.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, Perciun a fost întrebat dacă a primit un răspuns de la Memorialul Victimelor Holocaustului din Israel „Yad Vashem” în cazul manualului de istorie.

„Avem un răspuns de la toate facultățile de istorie din țară, de la Academia de Știință, și avem și un răspuns de la „Yad Vashem”. Noi am discutat cu autorii, două săptămâni în urmă, toate aceste avize și ne așteaptă o discuție săptămâna viitoare sper, pe 23 era programat, cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova. La fel pe marginea acestor avize. După ce se vor desfășura discuțiile, noi vom anunța public care sunt concluziile”, a comunicat ministrul pe 15 mai.

Perciun a adăugat că „din perspectiva eminenților istorici de la noi din țară, nu există probleme în manual”. „Deci, avizele pe care le-am primit sunt toate pozitive. Bineînțeles, cu anumite recomandări, cu anumite sugestii pentru îmbunătățire”, a menționat el.

Ministrul a spus că „avizul de la „Yad Vashem” este mai critic” și că „sunt mai multe sugestii acolo”.

„Din punct de vedere al comunității istoricilor cu care am discutat, nu sunt lucruri dramatice care ar justifica retragerea manualului. Sunt lucruri care pot fi îmbunătățite într-o viitoare ediție. Ceea ce o să vrem noi să facem este să oferim materiale didactice suplimentare pe subiectul Holocaustului. Asta înseamnă să promovăm, așa cum am făcut-o acum, de exemplu, cu „Siberia din oase”. (…) Să le punem la dispoziția școlilor (nota red. filme documentare), să le dăm conținuturile necesare, deci să extindem informația disponibilă pe acest subiect ca să compensăm poate pe anumite goluri care există. (…) Să încercăm să găsim acest compromis rezonabil”, a conchis ministrul.

***

La începutul anului 2025, în Republica Moldova, s-a discutat intens despre noul manual de istorie pentru clasa a XII-a. Unii istorici, politicieni și activiști au fost revoltați de modul în care sunt prezentate anumite subiecte istorice sensibile pentru societate. De exemplu, s-a afirmat că în manual se glorifică nazismul, iar perioada sovietică este denigrată pe nedrept. Corespondenta NewsMaker, Ecaterina Dubasova, a analizat manualul și a relatat ce conține, ce lipsește, dacă criticile sunt justificate și care este opinia experților pe această temă. Detalii – AICI.

În timpul unei conferințe de presă, reprezentanții Comunității Evreiești din Moldova au declarat că manualul conține nereguli „metodologice și istorice”. Potrivit IPN, președintele Comunității Evreiești din Moldova Alexander Bilinkis a declarat că falsificarea istoriei și încercarea de a minimiza Holocaustul este o problemă extrem de gravă. El consideră că în manual s-ar încerca justificarea regimului Antonescu prin afirmații potrivit cărora acesta nu a participat la deportările în masă a evreilor. De asemenea, în opinia lui Bilinkis, sunt trecute sub tăcere crimele în masă și deportările violente, fiind prezentate doar fraze generale care ascund cruzimea evenimentelor.

Pe 18 februarie, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că manualul va fi expediat Memorialului Victimelor Holocaustului din Israel „Yad Vashem” pentru efectuarea unei recenzii. Ministrul susținea că „concluziile acestei evaluări vor fi integrate în deciziile ulterioare”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: