Alexandra Kosteniuc, mare maestru la șah, devine primul sportiv de rang înalt din Rusia care va reprezenta altă țară
Full Article 2 minutes read

Alexandra Kosteniuc, mare maestru la șah, devine primul sportiv de rang înalt din Rusia care va reprezenta altă țară

Jucătoarea rusă de șah Alexandra Kosteniuk își schimbă cetățenia sportivă. Marele maestru va juca din ianuarie 2024 pentru Elveția. Informațiile au fost confirmate de către Federația Elvețiană de șah (FSE).

Alexandra Kosteniuk va deveni membră a echipei feminine a Elveţiei. Totodată, ea va putea juca și în echipa masculină, „dacă va fi nevoie”.

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, jucătoarea de șah a fost primul sportiv rus de nivel înalt, atât în ​​rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților, care și-a schimbat cetățenia sportivă.

Potrivit unui comunicat emis de Federația Elvețiană de șah, Kosteniuk se află acum pe locul nouă în clasamentul mondial al șahistelor.

„După începutul războiului din Ucraina, ea s-a îndepărtat de țara natală și acum joacă sub steagul Federației Internaționale de Șah (FIDE)”, se arată în comunicat.

Alexandra Kosteniuk are 38 de ani și este a 12-a campioană mondială de șah în rândul femeilor din septembrie 2008 până în decembrie 2010, dublu campioană a Rusiei, campioană europeană, de trei ori câștigătoare a olimpiadelor mondiale de șah în cadrul echipei naționale.

Kosteniuk a primit cetățenia elvețiană după ce s-a căsătorit la 18 ani. Ulterior ea a divorțat, dar a păstrat cetățenia.

În martie, după invazia Ucrainei, Federația Internațională de Șah a permis sportivilor din Rusia și Belarus să participe la turnee individuale doar în statut neutru. Ei vor putea concura sub steagul FIDE până la 1 ianuarie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: