Blocul Împreună a publicat, pe 13 februarie, o declarație în care critică scenariul privind livrarea gazului în regiunea transnistreană acceptat de Guvern, care implică două companii internaționale și un credit rusesc. Potrivit blocului, acesta contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova și este benefic doar pentru autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului și holding-ului Sheriff. Documentul conține inclusiv o adresare către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pe care reprezentanții Blocului Împreună îl roagă să nu permită livrarea gazului prin această schemă, care implică tranzit prin țara vecină.
„Federația Rusă și regimul de la Tiraspol au impus Guvernul R. Moldova să accepte o schemă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol prin achiziția gazelor naturale de către o companie din Emiratele Arabe Unite. Volumul ce urmează să fie achiziționat este suficient pentru repornirea industriei grele, industriei ușoare și a producerii de criptovalută. În opinia Blocului Împreună, această schemă, acceptată de Guvernul Recean contravine intereselor naționale ale R. Moldova și face imposibilă reintegrarea raioanelor din stânga Nistrului în viitorul apropiat. Mai mult, această schemă este benefică în exclusivitate pentru administrația ilegală a lui Vadim Krasnoselski și a grupului de companii Sheriff controlate de Victor Gușan, care vor continua să se îmbogățească prin monetizarea gazelor livrate de Federația Rusă și să spele pe creier cetățenii noștri din Transnistria.
Declarăm protest acțiunilor Guvernului Recean și constatăm cu regret că, Guvernul R. Moldova a eșuat să respecte interesele naționale ale R. Moldova”, se arată în declarație.
Blocul Împreună a înaintat, de asemenea, trei solicitări către prim-ministrul Dorin Recean:
– să înceteze „protejarea” intereselor oligarhilor din regiunea separatistă;
– să renunțe la schema de livrare a gazelor în Transnistria pe banii agresorului Putin;
– să impună regimului de la Tiraspol un singur scenariu posibil – acceptarea ajutorului Uniunii Europene și achiziția gazelor pe bursa internațională pentru cetățenii și întreprinderile din stânga Nistrului.
Totodată, Blocul Împreună a făcut apel la președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.
„Stimate dle președinte Zelenski, ne exprimăm speranța că dvs veți asigura interesele naționale nu doar a statului pe care îl conduceți, dar și a vecinului dvs lipsit de caracter și voință să-și facă ordine în propria ogradă. Orice modalitate de finanțare a regimului de la Tiraspol de către regimul lui Putin, subminează nu doar independența Republicii Moldova, dar reprezintă o ofensă în raport cu jertfele aduse de poporul ucrainean în lupta cu agresorul! Vă rugăm să fiți alături de interesele poporului Republicii Moldova și să blocați orice schemă de finanțare a regimului de la Tiraspol!”, se arată în adresare.
Amintim că regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică, care a fost provocată după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz. Volumele de gaze naturale erau direcționate către malul stâng al Nistrului.
La începutul lunii februarie, Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a oferi un grant de 60 milioane de euro pentru regiunea transnistreană, în vederea asigurării necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Însă pentru a beneficia de mijloacele financiare, administrația de facto de la Tiraspol trebuie să respecte mai multe condiționalități, printre care elaborarea unui plan acceptat de Guvernul R. Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, dar și excluderea din pachetul de sprijin a consumatorilor industriali cu consum mare de energie.
Tiraspolul nu a reacționat la oferta UE.
Într-un final, pe 10 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au refuzat sprijinul financiar european. Premierul a declarat că acestea au ales o altă soluție pentru asigurarea regiunii tranistrene cu gaz, care a fost acceptată de Guvernul Republicii Moldova. Mai exact, compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Iar costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
MET Gas Energy Marketing AG va livra gazul pentru regiunea transnistreană prin Ucraina. Operatorul de sistemului de transportare al gazelor din Ucraina a confirmat pentru NM, 11 februarie, că încă se poartă discuții cu firma maghiară cu privire la tranzitul resursei energetice.
Volumele de gaze naturale vor fi achitate dintr-un credit rusesc acordat Tiraspolului.
***
În perioada 1-10 februarie, regiunea transnistreană a primit zilnic până la 3 mln/m3 de gaz, care au fost procurate de Energocom dintr-un grant european în valoare de 30 de milioane de euro, care a fost acordat pentru gestionarea crizei energetice din Republica Moldova. Volumul este suficient pentru acoperirea necesităților locuitorilor, nu și pentru funcționarea industriei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!