Maia Sandu

Maia Sandu, reacție la informațiile SIS că Rusia l-a ajutat pe Nesterovschi să evite închisoarea: „Nu contribuie la o relație corectă”

Președinta Maia Sandu condamnă implicarea Federației Ruse în cazul deputatului Alexandr Nesterovschi, care conform Serviciului de Informații și Securitate, ar fi beneficiat de sprijin din partea Moscovei pentru a se eschiva de la executarea pedepsei cu închisoarea. Șefa statului califică aceste acțiuni drept „neprietenoase” și acuză Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 31 martie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

„Avem mai multe exemple atunci când Federația Rusă, în mule cazuri prin implicarea Ambasadei întreprinde măsuri neprietenoase în raport cu Republica Moldova. În acest caz este amestecul Federației Ruse în justiția Republicii Moldova, un lucru inacceptabil, pentru că, imaginați-vă că Republica Moldova s-ar implica în actul de justiție din Federația Rusă. Sunt niște lucruri urâte, care nu contribuie la o relație corectă”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Deputatul nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind dat ulterior în căutare națională și internațională. În ziua când a fost pronunțată sentința s-a aflat că Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse.

Pe 31 martie, în cadrul unui briefing de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la închisoare. Potrivit lui, în ziua în care urma să fie condamnat, parlamentarul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice de la ambasada rusă în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale. Acesta s-ar afla și în prezent în stânga Nistrului, sub protecția serviciilor speciale rusești. Șeful SIS a prezentat și imagini video cu Nesterovschi în timp ce este adus la ambasada rusă și microbuzul care l-a dus în regiunea transnistreană.

În reacție, ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile drept „speculații provocatoare” și a declarat că „contează pe revenirea la un dialog pragmatic” pe marginea subiectelor care vizează relația dintre Republica Moldova și Rusia.

Pe 31 martie, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Acestuia i s-a comunicat că trei diplomați ai misiunii diplomatice ruse au fost declarați indezirabili, urmând să părăsească teritoriul statului nostru.

Ulterior, Moscova a transmis că va oferi un răspuns la decizia autorităților de la Chișinău.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: