Marian Lupu rupe tăcerea: „Nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei”
Full Article 3 minutes read

Marian Lupu rupe tăcerea: „Nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei”

Președintele Curții de Conturi Marian Lupu susține că toate cheltuielile pentru studiile copiilor săi au fost achitate de către el și soția sa. Reacția vine la o zi după ce portalul rise.md a scris că o firmă offshor, controlată de fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, a achitat 19 mii de euro pentru studiile fiicei sale. 

Marian Lupu susține că și-a putut permite să achite sume impunătoare pentru studiile copiilor săi datorită faptului că nu și-a cumpărat case luxoase, mașini scumpe și obiecte de lux.

„Nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei. Toate cheltuielile de studii au fost suportate de către noi, părinții lor. E cunoscut faptul, că niciodată nu am investit în afaceri sau în apartamente și case luxoase, vile, mașini scumpe, obiecte de lux etc. Unica investiție serioasă făcută în ultimii 20 de ani este în studiile copiilor”, a precizat Marian Lupu, după publicarea investigației.

Fostul președinte al PDM susține că ar fi transmis banii „colegilor de partid”, întrucât de pe conturile bancare obișnuite de card, nu este posibil de efectuat transferuri internaționale.

„Asemenea tranzacții pot fi efectuate doar de pe conturi cu o asemenea destinație, de care, din motive obiective nici nu dispuneam. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht”, mai spune Lupu.

Marian Lupu mai susține că transferul respectiv a fost unicul, deoarece, ulterior, celelalte plăți pentru studii au fost direct efectuate la fața locului, fiica sa fiind deja studentă.

Reacția vine după ce portalul rise.md a publicat o investigație, potrivit căreia, pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA ar fi transferat Universității Maastricht 10 510 de euro pentru studiile Alexandrei Lupu. Peste 14 zile, aceeași firmă ar fi transferat în același scop încă 8500 de euro.

În context, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Vasile Năstase a expediat pe 12 septembrie o scrisoare în adresa șefului Centrului Național Anticorupție. Acesta cere cercetarea penală a lui Marian Lupu pentru acte de corupție, precum și demisia sa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: