Максим Андреев, NewsMaker

Un deputat al Platformei DA îl acuză pe Marian Lupu de corupție și îi cere demisia

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Vasile Năstase cere demisia președintelui Curții de Conturi Marian Lupu și cercetarea penală a acestuia, pentru acte de corupție. Parlamentarul a expediat pe 12 septembrie o scrisoare în adresa Centrului Național Anticorupție (CNA). Reacția vine în urma unei investigații jurnalistice, prin care se arată că studiile universitare ale fiicei lui Lupu ar fi fost achitate de o firmă din offshor, controlată de Vladimir Plahotniuc, din banii proveniți de la întreprinderea „Metalferos”.

Deputatul Vasile Năstase solicită directorului CNA Ruslan Flocea să inițieze urmărirea penală a președintelui Curții de Conturi Marian Lupu, pe care îl acuză de acte de corupție.

„Am trimis Centrului Național Anticorupție interpelarea de mai jos pentru a porni un dosar penal și a stabili cine și în ce măsură a participat la aceste acte oribile de corupție. Domnule Lupu, dați-vă demisia!”, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3164551330437860&set=a.1454261878133489&type=3&theater

Reacția vine după ce portalul rise.md a publicat o investigație, potrivit căreia, o firmă-căpușă controlată de fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc ar fi plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități din străinătate. Fiica lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, s-ar afla printre beneficiari.

Pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA ar fi transferat Universității Maastricht 10 510 de euro pentru studiile Alexandrei Lupu. Peste 14 zile, aceeași firmă ar fi transferat în același scop încă 8500 de euro.

NM a telefonat-o pe șefa secției relații externe și comunicare din cadrul Curții de Conturi Violeta Balan pentru o reație, însă aceasta nu a răspuns la telefon.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: