Mariana Durleșteanu va candida la funcția de deputat pe lista Partidului Legii și Dreptății
Full Article 3 minutes read

Mariana Durleșteanu va candida la funcția de deputat pe lista Partidului Legii și Dreptății

Mariana Durleașteanu, candidata propusă anterior de majoritatea parlamentară la funcția de prim-ministru, va candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În cadrul ediției din 18 mai a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, aceasta a declarat că va fi cap de listă a Partidului Legii și Dreptății, condus de către generalul Alexei.

„Echipa este nouă, este în creare. Vom merge cu un partid care are o ideologie creștin-democrată, în care valorile sunt orientate spre familie, educație, sănătate și o economie dezvoltată. Este vorba despre Partidul Legii și Dreptății, al cărui președinte este dl general Alexei. Aș vrea să-i aduc mulțumiri pentru că avem aceleași aspirații ideologice, dumnealui este o legendă a luptei cu crima organizată în această țară și mi-am dorit să merg într-o echipă cu cineva care a pus siguranța țării într-un context clar”, a precizat Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu a precizat că va fi cap de listă al formațiunii. Aceasta nu a vrut să ofere detalii despre alți membri ai echipei și a adăugat că le va prezenta în timpul apropiat.

Întrebată de către moderatorul Gheorghe Gonța de ce nu a optat pentru formațiunea fondată de către ex-premierul Ion Chicu, Durleșteanu a răspuns: „Știu că Ion Chicu s-a lansat, este un partid de centru-dreapta, dar cred că, în astfel de decizii, trebuie să fie compatibilitate, se numește „chemistry”. Respect toți foștii colegi din sistemul public, însă nu cred că putem merge împeună”.

Potrivit portalului e-democracy.md, Partidul Legii şi Dreptăţii (PLD) a fost înregistrat în 1997. Formațiunea este condusă de către Nicolae Alexei.

***

Mariana Durleșteanu a deținut funcția de ministru al Finanțelor între anii 2008-2009. Anterior, între anii 2004-2004, a deținut funcția de ambasador al Moldovei în Marea Britanie.

În perioada 2009-2011 a fost Senior Banker/Policy Advisor în cadrul Băncii Europene de Dezvoltare și Reconstrucție (BERD). A fost responsabilă de regiunea Balcanilor de Est (Belarus, Moldova, Turcia).

A absolvit facultatea de contabilitate și informatică în cadrul Universității Babeș-Bolyai de la Cluj. Deține două diplome de masterat, obținute în Slovenia și Marea Britanie. În 2002 a fost apreciată cu ordinul „Gloria Muncii”.

Potrivit CV-ului său publicat pe platforma LinkedIn, din 2011 până în prezent, aceasta a lucrat în domeniul petrolier. În 2019, Mariana Durleșteanu a fost inclusă în topul Forbes România al celor mai influente femei. Aceasta a ocupat locul 18.

Pe 11 februarie, majoritatea parlamentară formată din Partidul Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova”, din care făcea parte fracțiunea Partidului „ȘOR” au anunțat că o propun de Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Președinta țării Maia Sandu a refuzat, însă, să o desemneze pe Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: