parlament.md

Marina Tauber rămâne fără salariu de deputat din cauza absențelor nemotivate din Parlament

Deputata Marina Tauber nu va mai primi drepturile salariale, indemnizațiile și compensațiile aferente funcției, din cauza absențelor nemotivate de la ședințele plenare și cele ale comisiilor permanente ale Parlamentului. Decizia a fost luată în urma unei dispoziții semnate de Președintele Legislativului, Igor Grosu, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputații care absentează din alte motive decât un protest anunțat oficial sunt obligați să informeze Biroul permanent despre cauzele lipsei lor. Marina Tauber nu și-a justificat absențele de la începutul acestui an, ceea ce a condus la suspendarea plăților aferente funcției sale.

Conform dispoziției semnate, salariul și celelalte drepturi financiare vor fi reluate în momentul în care deputata va reveni la lucrările Parlamentului.

***

Amintim că deputata Marina Tauber, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor și este cercetată penal, lipsește din țară. Precizarea a fost făcută în cadrul ediției din 20 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de deputatul PAS Andrian Cheptonar, care a acuzat procurorii anticorupție că nu ar fi intervenit pentru a-i se interzice să părăsească Republica Moldova. Procuratura Anticorupție (PA) a respins acuzațiile, precizând că a solicitat prelungirea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, însă instanța a respins demersul. Potrivit instituției, Tauber a plecat peste hotare pe 7 ianuarie prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Marina Tauber este cercetată pe opt capete de acuzare, printre care falsificare de rapoarte financiare în perioada campaniei electorale și acceptarea finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat. Aceasta pledează nevinovată.

Parlamentara se află pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, Canadei și SUA pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: