Partidul „ȘOR”

Tauber a fugit din Republica Moldova? Un deputat PAS acuză Procuratura Anticorupție că nu a intervenit

Deputata Marina Tauber, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor și este cercetată penal, lipsește din țară. Precizarea a fost făcută în cadrul ediției din 20 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de deputatul PAS Andrian Cheptonar, care a acuzat procurorii anticorupție că nu ar fi intervenit pentru a-i se interzice să părăsească Republica Moldova. Procuratura Anticorupție (PA) a respins acuzațiile, precizând că a solicitat prelungirea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, însă instanța a respins demersul. Potrivit instituției, Tauber a plecat peste hotare pe 7 ianuarie prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Andrian Cheptonar a declarat că a observat de mai multe ori lipsa Marinei Tauber de la ședințele Parlamentului.

Am dat anumite întrebări despre unde se află respectiva persoană. Am verificat. Și iată pot să vă spun că pe același portal al instanțelor de judecată noi vedem că, ultima dată, persoana respectivă a avut o ședință de judecată la care a participat pe 30 decembrie, pe furtul miliardului, unde ea a solicitat examinarea în lipsă. Procurorul anticorupție a ezitat să aibă vreo problemă cu acest lucru. Respectiv, s-a acceptat, nu s-a impus control judiciar. Persoana respectivă, din câte înțeleg eu nu se mai află astăzi în țară și șansele de a revedea tot acest lux și frumusețe exagerată în cadrul Parlamentului … vom fi lipsiți de această plăcere. Pentru că la doamna Tauber se apropia sentința. Procurorul anticorupție nu a avut nicio obiecție ca ea să lipsească și nu i-a impus măsuri restrictive ca să părăsească țara”, a spus el.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a publicat un comunicat în care a respins acuzațiile deputatului.

Procuratura Anticrupție a precizat că, pe 26 decembrie 2024, a solicitat prelungirea măsurii preventive de a nu părăsi țara în privința Marinei Tauber, care urma să expire în ziua următoare. Instituția a indicat, în demersul depus, că părăsirea teritoriului Republicii Moldova ar putea crea riscul ca inculpata să se eschiveze de la prezentarea la instanța de judecată.

Totuși, pe 27 decembrie, instanța de judecată a respins demersul procurorilor anticorupție și a revocat măsura preventivă. Aceasta a argumentat că „un comportament corespunzător al acuzatului, fără lezarea intereselor prioritare ale societății de luptă cu criminalitatea, ar putea fi atins fără prelungirea în continuare a măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara, ținând cont că riscurile ce au stat la baza aplicării acestei măsuri au decăzut”.

Procuratura Anticorupție a precizat că Marina Tauber a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul, Turcia. Potrivit instituției, de atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei.

În martie 2024, Procuratura Anticorupție a propus Ministerului de Justiție modificări în Codul de procedură penală, să permită procurorilor să conteste deciziile instanțelor de fond cu privire la măsuri preventive, dar acestea nu au fost introduse în lege până în prezent. (…) În acest context, în loc să răspândească informații false în cadrul platourilor televizate, ar fi mai constructiv ca deputații să se implice activ în modificarea legii în mod urgent pentru a permite Procuraturii să conteste asemenea încheieri”, a adăugat instituția.

***

Marina Tauber este cercetată pe opt capete de acuzare, printre care falsificare de rapoarte financiare în perioada campaniei electorale și acceptarea finanțării ilegale a ex-Partidului „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat. Aceasta pledează nevinovată.

Parlamentara se află pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, Canadei și SUA pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: