Marina Tauber ratează șefia Primăriei Bălți. Deputata nu a fost admisă în cursa electorală pentru alegerile locale
Full Article 3 minutes read

Marina Tauber ratează șefia Primăriei Bălți. Deputata nu a fost admisă în cursa electorală pentru alegerile locale

Fără Marina Tauber la alegerile din Bălți. Potrivit tvn.md, Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți a respins cererea parlamentarei de a fi admisă în cursa electorală. 

Presa locală menționează că Marina Tauber nu a fost admisă în cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie 2023. Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți i-a trimis răspuns negativ candidatei.

Conform unui proiect de lege, votat în două lecturi de deputați, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea participa la alegeri în următorii trei-cinci ani.

Tauber intenționa să participe în calitate de candidat independent, în contextul în care Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional. Parlamentara menționa că decizia Parlamentului prin care peste 600 de membri ai echipei politicianului fugar Ilan Șor au interdicția de a participa la alegeri locale din Moldova în următorii cinci ani nu va împiedica membrii fostului partid să participe la alegeri, în calitate de candidați independenți.

***

Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Comisia Electorală Centrală a dat undă verde perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale) – pe data de 19 septembrie.

În prezent, fotoliul de primar al municipiului Bălți este ocupat de Nicolai Grigorișin. El a venit în funcție în urma scrutinului organizat în decembrie 2021, după ce contracandidata sa din primul tur, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Tauber a acuzat la acea vreme regimul PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o ilegală. Eliminarea sa din cursa electorală de la Bălți a fost contestată, inclusiv, la CtEDO. Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la începutul lunii mai al anului 2022.

Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost recent trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: