Masă rotundă sub semnul Z. În Chișinău s-a discutat despre CSI și noile hotare ale Federației Ruse
Full Article 8 minutes read

Masă rotundă sub semnul Z. În Chișinău s-a discutat despre CSI și noile hotare ale Federației Ruse

Comunitatea Statelor Independente și Uniunea Eurasiatică au fost subiect de discuție în cadrul unei mese rotunde organizate în data de 30 mai la Chișinău. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Partidului „Renaștere”, la care au aderat recent foștii socialiști, care au părăsit PSRM sau au fost dați afară din partid. Printre aceștia se numără și patru deputați. Masa rotundă a fost organizată în ajunul Summit-ului Comunității Politice Europene, găzduit de Moldova. Participanții la masa rotundă au vorbit despre bunele relații cu Rusia și s-au arătat sceptici față de planurile Moldovei privind integrarea în UE. Ce au discutat aceștia despre noile hotare ale Rusiei, dar și ce cred despre o posibilă repetare a „scenariului ucrainean” în Moldova aflați din reportajul NM.  

Masa rotundă întitulată „CSI și Uniunea Economică Eurasiatică: strategii și perspective de dezvoltare” a fost organizată la hotelul Jolly Alon din Capitală. Evenimentul urma să înceapă la 11.00, însă la acea oră jumătate dintre locurile din sală erau goale. După ceva timp, situația s-a schimbat: la eveniment au început să sosească experții invitați de organizatori, politicieni și activiști civici, iar sala s-a umplut de tineri. Aceasta s-ar putea datora, probabil, faptului că mai mulți membri ai unor organizații teritoriale ale aripii tinere a PSRM au aderat la „Renaștere”. Majoritatea tinerilor erau îmbrăcați la patru ace, posibil mulți dintre ei au venit la eveniment direct de la careul dedicat ultimului sunet.

Evenimentul, care a început cu întârziere, a fost moderat de fostul vicepretor al sectorului Botanica și fostul socialist Iurii Vitneanschii. În debutul evenimentului, acesta a menționat că actuala guvernare mizează doar pe Uniunea Europeană, de aceea tema CSI-ului și a Uniunii Eurasiatice „este una actuală”.

Masă rotundă sub semnul Z. În Chișinău s-a discutat despre CSI și noile hotare ale Federației Ruse

Ecaterina Dubasova / NewsMaker

„Războiul din Ucraina a trezit la realitate Georgia, dar a turmentat Moldova”

Primul a fost invitat să susțină un discurs deputatul Vasile Bolea, care a fost exclus recent din PSRM (în timpul scrutinului privind alegerea bașcanului Găgăuziei, Bolea a susținut un candidat diferit de cel agreat de PSRM, iar după alegeri s-a întâlnit cu Ilan Șor în Israel). Bolea a ținut să precizeze că „actuala guvernare își dorește să se retragă din CSI. Întrebarea mea este –  cum va afecta această decizie economia și miile de oameni din țară care învață sau muncesc în una dintre țările din CSI? Anunțul [autorităților] despre retragerea din CSI a îngrijorat societatea noastră”, a spus Bolea. Acesta a amintit de toate Acordurile Moldovei cu CSI și despre beneficiile acestora.

La începutul evenimentului, participanții la masa rotundă au fost destul de rezervați. În discuțiile despre cooperarea cu țările CSI aceștia evitau să menționeze și Federația Rusă, iar criticile privind integrarea Moldovei în UE erau destul de voalate. Politologul Ian Lisnevshi a remarcat că, potrivit sondajelor de opinie, mai mulți oameni susțin integrarea în UE decât integrarea eurasiatică. Dar a ținut să precizeze că o parte mai mare din populație își dorește relații echilibrate atât cu Europa, cât și cu CSI.

Deputatul Alexandr Nesterovschi, care a părăsit PSRM, a menționat la rândul său că „până la preluarea puterii de către prooccidentalii din PAS, Moldova se dezvolta, iar acum toate prețurile au crescut”. Se întâmplă toate din cauză că „am ales o singură parte”, este convins fostul socialist. „Când se vorbește despre o creștere a comerțului cu UE  – se manipulează cu cifrele. Relațiile cu Occidentul se bazează doar pe credite”, a spus Nesterovschi. Potrivit lui, în Georgia situația social-economică este acum mai bună deoarece a ales o poziție mai neutră în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Datorită acestui fapt, Georgia înregistrează o creștere economică, a menționat deputatul care a îndemnat Moldova „să ia exemplu de la Georgia”.

Nesterovschi a vorbit și despre referendumul privind alegerea vectorului extern al țării. „A existat o propunere privind organizarea unui astfel de referendum, nu voi face acum publicitate partidului [căruia îi aparține ideea]. Consider că ar fi corect să organizăm un astfel de referendum”, a subliniat deputatul (ideea îi aparține Partidului „ȘOR”. Nesterovschi a fost acuzat în repetate rânduri de legături cu acest partid și cu liderul acestuia, Ilan Șor).

Invitat la eveniment, liderul Partidului Comunist Unit din Georgia, Temur Pipia, a menționat că toate momentele fatidice din istoria Georgiei sunt asociate cu retorica de retragere din CSI. „Dacă Georgia adera din start la CSI, atunci soarta Abhaziei ar fi fost decisă altfel”, a precizat acesta. Potrivit lui acest pas ar fi protejat Moldova de scenariul Georgiei. „Cu un an înainte de războiul din 2008, autoritățile din Georgia aveau exact aceeași retorică ca și cea a autorităților de astăzi din Moldova”.

Întrebat de participanții la masa rotundă despre posibile amenințări după retragerea din CSI, politologul Corneliu Ciurea a evitat să ofere un răspuns exact subliniind doar „ameliorarea relațiilor dintre Georgia și Federația Rusă ”. „Războiul [din Ucraina] a trezit la realitate Georgia și a turmentat Moldova”, a spus Ciurea. „Suntem în punctul culminant al apropierii de UE. Dar totul este temporar. Geopolitic nu aparținem integral acelei lumi la care visăm. Încercăm să prindem ultimul vagon, deoarece altele nu vor mai fi. Integrarea europeană va pierde din atractivitate. Sunt sigur de asta”.

Masă rotundă sub semnul Z. În Chișinău s-a discutat despre CSI și noile hotare ale Federației Ruse

Ecaterina Dubasova / NewsMaker

„Să vedem unde vor fi hotarele Rusiei”

Tonul discret al discuției a fost întrerupt de jurnalistul de la agenția de știri proguvernamentală din Federația Rusă News Front, Alexei Davîdov, care a participat online la eveniment. Acesta a apărut pe ecran cu un laptop pe care era lipită litera Z – simbol al susținerii invaziei ruse în Ucraina. El a declarat că Moldova repetă scenariul ucrainean: „posturile TV de opoziție au fost închise, a fost declanșat războiul gazelor naturale, exact ca pe timpul lui Iușcenko. Se dorește ca Moldova să devină următoarea Ucraină. Ucraina, desigur, a mers pe această cale dar vedeți și voi rezultatele. Ea nu a primit nimic în schimb și a fost impusă să lupte cu Federația Rusă”.

„Foarte de-a …” și-a început replica Vitneanschii, dar și-a mușcat limba. Apoi a menționat: „sper că aceasta este o paralelă teoretică și nu una reală ”.

Deputata Irina Lozovan, care recent a părăsit PSRM, a amintit că „ statele din CSI sunt cele care au făcut parte din Uniunea Sovietică”. „Acestea au o istorie comună, o economie comună, o cultură și relații comune, același creștinism, memorie istorică comună. Astăzi, autoritățile, pentru a le face pe plac partenerilor săi [occidentali], vorbesc tot mai des despre retragerea din CSI. Dar ce va urma? Explicați-le oamenilor, ce va fi mai departe? ”, a spus în discursul său Lozovan.

În cadrul evenimentului a vorbit și liderul Mișcării „Uniunea Populară a Găgăuziei”, Valerii Kîssa (mișcarea a fost fondată de candidatul pentru funcția de bașcan Victor Petrov, susținut la alegeri de Vasile Bolea și de fostul socialist Alexandr Suhodolski). „În calitate de locuitor al Găgăuziei, aș vrea să le reamintesc unor înflăcărați de la Chișinău că găgăuzii nu sunt venetici. Ei trăiesc demult pe acest pământ. Și apreciem rolul Rusiei în menținerea și susținerea poporului găgăuz”, a spus sursa citată.

Iar consilierul municipal al Partidului „ȘOR”, Valerii Klimenko consideră că Moldova poate deveni parte a Federației Ruse. „Vom vedea care va fi situația după război. Atunci va fi clar unde vor fi hotarele Federației Ruse. Dacă acestea vor rămâne tot acolo, atunci vom discuta într-un fel, dar dacă noile hotare vor include regiunea transnistreană sau chiar Moldova, atunci cu totul altfel”, a declarat Klimenko. La etapa actuală, acesta a propus Moldovei să adere la BRICS (un grup de cooperare al celor mai mari economii emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Un discurs online urma să susțină în cadrul evenimentului arhidiaconul patriarhal al Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova, Constantin Bargan, dar organizatorii nu au putut lua legătura cu el. Acesta urma să vorbească despre relațiile culturale ale Moldovei cu țările CSI.

„CSI nu înseamnă doar economie, dar și cărți, filme cu care am crescut, cultură”, așa a anunțat discursul arhidiaconului Iurii Vitneschii, dar din motive tehnice acesta nu a putu fi audiat.

Ulterior, participanții la eveniment au început să plece treptat, fără dezbateri sau întrebări. Iurii Vitneanschii a făcut o totalizare a discursurilor și a anunțat încheierea evenimentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: