Măsuri pentru susținerea persoanelor cu dizabilități. Ce propune guvernul

Pensii indexate de două ori pe an, majorarea alocațiilor sociale și creșterea ajutorului financiar pentru perioada rece a anului. Sunt doar câteva dintre măsurile anunțate de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, astăzi, 3 decembrie, în contextul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, propune majorarea cu 40% a alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii. Astfel, în cazul primei categorii, creșterea va fi de la 323 lei la 647 lei. În cazul persoanelor cu dizabilități accentuate, majorarea va fi de la 302 lei la 402 lei, iar în cazul persoanelor cu dizabilității medii – de la 215 lei la 431 lei. De această măsură ar urma să beneficieze 12 500 persoane.

De asemenea, Dumbrăveanu vine cu propunerea de a indexa pensiile de două ori pe an.

„Ne propunem ca la 1 octombrie să fie indexate toate pensiile și alocațiile care sunt sub limita minimului de existență al pensionarilor. Adică cele sub limita de 1726 lei. Această indexare va condiționa și indexarea de două ori pe an a pensiilor de dizabilitate”, a precizat ministrul. Potrivit sursei citate, în prezent sunt 91 951 de beneficiari ai pensiei de dizabilitate.

Ministrul mai propune și revizuirea procedurii de stabilire a pensiei de dizabilitate. „Persoanele cărora li s-a stabilit grad de dizabilitate severă și au o vârstă până la 23 de ani li se va stabili o alocație socială în cuantum de 100% din pensia minimă de dizabilitate existentă”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Mai mult, oficialul a vorbit și despre un suport unic de 700 lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care au un venit lunar mai mic de 2000 lei, dar și despre mărirea de la 350 la 500 lei al ajutorul pentru perioada rece al anului.

Și premierul Ion Chicu a adresat un mesaj pentru persoanele care suferă de dizabilități.

„Pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, guvernul va promova în continuare politici de egalizare a șanselor de realizare a drepturilor economice, sociale, civile, culturale și politice ale fiecărui membru al societății”, a menționat prim-ministrul.

De asemenea, în incinta guvernului a fost organizată cea de-a treia ediție a expoziției de fotografii „Oameni care inspiră”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică,în anul 2018, în Republica Moldova erau peste 176 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproape 7% din populația totală a țării. Dintre acestea, peste zece mii sunt copii.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: