Art of Alex Buretz

„Matreoşka rusească” vs „are șanse destule”. Reacții pe rețelele sociale la vestea despre MAN-ul lui Ceban

Anunțul primarului capitalei Ion Ceban despre creareaMișcării Alternativa Națională” care, potrivit edilului „va apăra interesele tuturor cetățenilor” a fost, probabil, cel mai discutat subiect pe rețelele de socializare, în prag de Revelion. Politicienii de dreapta au amintit despre faptul că Ion Ceban a „migrat” de la comuniști la socialiști, ca acum să se lanseze pe cont propriu. Alții au văzut în MAN doar un satelit al PSRM, sub umbrela Moscovei. La rândul lor, socialiștii au luat apă-n gură, abținându-se, în mare parte, de la comentarii. NM a făcut o sinteză a comentarii publicate pe rețelele de socializare.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba nu a ratat ocazia de a face o retrospectivă a carierei politice a lui Ion Ceban. Acesta a amintit că, în trecut, edilul a fost membru al Partidului Comuniștilor, după care l-a urmat pe Igor Dodon la Partidul Socialiștilor. „Pentru Ion, socialiștii sunt Titanicul. Pentru socialiști, Ion e șobolanul care fuge. Dar ei nu zic asta pentru că speră la perspective. Istoria hoților se repetă. Ea e o istorie primitivă și plictisitoare”, a conchis Alaiba.

Caricaturistul Alex Buretz s-a exprimat și de această dată prin intermediul ilustrațiilor. El a publicat o imagine în care apare Ion Ceban în costum e super erou – „salvatorul națiunii”. În urmă rămâne un măturător, care îi amintește lui Ion Ceban de problemele capitalei.

Iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a propus crearea „Mișcării Alternativa pentru Chișinău”. Viceministrul a menționat că „Alternativa pentru Chișinău” se va ocupa de:

– Criza ambuteiajelor;
– Deszăpezirea străzilor;
– Lupta cu mafia imobiliară;
– Suport pentru asociațiile locative;
– și da, mai mult SmartCity

Activista civică Anetta Dabija, fondatoarea asociației „Salvați Chișinăul” și-a exprimat speranța că, într-o bună zi, municipiul va avea un primar „fără ambiții politice”. „În viața oricărui primar a unui oraș de tranziție vine un moment (sau mai multe) când trebuie să aleagă – sau acționează pentru dezvoltarea orașului sau pentru viitorul său politic? Ori politica mare ori administrarea Chișinăului. Deocamdată toți au ales sau au vrut să aleagă politica mare…”, a constatat aceasta.

Președintele Asociației WatchDog.MD Valeriu Pașa este de părere că inițiativa lui Ceban este sub umbrela Moscovei: „Slab cu naming-ul la specialiștii de la Moscova. Alternativa pentru Germania au, acum și-au tras încă una pentru Moldova. Dincolo de asta este incredibil ce carieră politică unică a avut Ion Ceban până acum!”, a scris acesta.

Fostul primar interimar al capitalei Ruslan Codreanu a remarcat că Ion Ceban a făcut anunțul despre noile sale ambiții politice de la tribuna Primăriei. „La tribuna din SALA Primăriei Chișinăului, politicianul Ion Ceban și-a anunțat astăzi solemn că își face partid politic. Adică din banii noștri. S-au terminat toate problemele orașului și a hotărât, amăgit fiind de niște sondaje socialiste, să se relanseze în politica mare. Omul care are sute de promisiuni făcute 2 ani în urmă și care niciuna nu a dus-o până la capăt, vorbește azi la tribuna (repet – a primăriei) că doar un partid nou va rezolva”, a argumentat Codreanu.

Iar fostul președinte al PUN și deputat al Platformei DA Octavian Țîcu susține că Ion Ceban s-ar fi prefăcut un susținător al valorilor românești, beneficiind în acest mod de finanțare de peste Prut, pentru ca, într-un final să se dovedească o cu totul altă persoană. „Ne-a vrăjit cu limba română şi modernizarea Chişinăului, pentru ca în cele din urmă să ne arate că nu-i altceva decât o altă matreoşkă rusească, menită să asigure Kremlinului continuitatea intereselor sale în R. Moldova”, a scris istoricul care a renunțat recent la cariera politică.

Antreprenorul Vitalie Eșanu a izorinizat pe tema denumirii alese pentru proiectul lui Ceban.

Iar directorul centrului de cercetări sociologice IMAS Doru Petruți consideră că Ion Ceban are „șanse destule” pentru un succes politic. Totuși, sociologul consideră că denumirea nu este cea mai potrivită. „Mișcarea Alternativă Națională – ca denumire, o consider o greșeală. “Alternativa” este un element de poziționare, nu un element ideologic. Poate pe termen scurt, dat fiind contextul în care ne aflăm, sună bine. Dar, să zicem, după ce un partid cu astfel de denumire ajunge la putere, el e alternativă la ce anume!? Și apoi, alăturarea Alternativă + Națională, ar însemna ce anume!?”, a argumentat Petruți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mogo recomandă: Autoturismele perfecte pentru vacanța de vară

Vacanțele de vară sunt despre drumuri lungi, libertate, aer curat și experiențe noi. Fie că pleci spre mare, la munte sau într-un road trip prin țară ori Europa, ai nevoie de un partener de drum de încredere: un autoturism confortabil, sigur și adaptat nevoilor tale. O mașină de vacanță trebuie să bifeze mai multe criterii:

  • Spațiu generos, mai ales dacă pleci în familie sau cu prietenii;
  • Confort la drum lung – scaune ergonomice, suspensie bună, dotări utile;
  • Eficiență la consum, pentru a economisi la fiecare alimentare;
  • Portbagaj încăpător, pentru toate bagajele, jucăriile de plajă sau echipamentele de camping.

Iată câteva categorii de mașini care îndeplinesc aceste cerințe și pe care le poți lua în considerare dacă te gândești la o achiziție prin leasing de la Mogo.

SUV-uri: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Toyota RAV4

SUV-urile sunt alegerea ideală pentru vacanțele active, în care alternezi autostrăzile cu drumuri neasfaltate, drumețiile și opririle spontane. Sunt robuste, au garda la sol mai înaltă și oferă suficient spațiu pentru pasageri și bagaje.

Monovolume: Renault Grand Scenic, Volkswagen Touran, Opel Zafira

Dacă vacanțele tale înseamnă cel puțin 4-5 pasageri, plus bagaje pentru o săptămână sau două, un monovolum poate fi cel mai bun prieten. Oferă spațiu și dotări inteligente pentru pasagerii din spate.

Hatchback-uri compacte: Toyota Corolla, Renault Clio, Mazda 3

Dacă planul e să mergi într-un city break sau să explorezi orașe turistice, o mașină mai mică, agilă și ușor de parcat poate fi mai potrivită. Hatchback-urile oferă un bun echilibru între confort și eficiență.

Mașini pentru aventuri off-road și camping: Subaru Forester, Jeep Compass, Mitsubishi Outlander

Pentru iubitorii de natură, drumeții și nopți sub cerul liber, o mașină cu caracteristici off-road este un must. Aceste modele sunt ideale pentru accesul la zone mai greu de atins, drumuri forestiere sau plaje retrase.

Dacă ai găsit mașina ideală pentru vacanță, la Mogo îți oferim finanțare, aprobări rapide și proces simplificat, fără dosare complicate. Alege autoturismul potrivit pentru stilul tău de călătorie și pornește la drum cu Mogo!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: