European Union in the Republic of Moldova

Mazeiks: Piața UE este deschisă pentru exportul produselor vegetale de pe tot teritoriul Moldovei

Piața Uniunii Europene este deschisă pentru produsele vegetale de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de către șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks, în contextul interdicției Rosselhoznadzor. 

UE este principalul partener economic al Republicii Moldova, susține antreprenorii moldoveni în cele mai dificile perioade”, a scris diplomatul european pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul UE a amintit de faptul că, recent, UE a majorat cotele de export pentru șapte categorii de produse agricole, pentru a-i ajuta pe exportatorii din Moldova.

În același timp, afacerile sunt ajutate să se ridice la standardele europene, ca să pătrundă pe piețele noi. Este deosebit de important în situația în care unele piețe tradiționale sunt închise prin interdicții nejustificate pentru export”, a adăugat Mazeiks.

Postarea oficialului european a fost ilustrată cu două hărți ale Moldovei: pe prima se menționează că „UE este deschisă pentru produsele vegetale de pe întregul teritoriul al Moldovei”, iar pe cea de-a doua – că „Federația Rusă, din 15 august, acceptă doar produsele vegetale de pe malul stâng al Nistrului”.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat,pe 18 iulie, regulamentul de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri, scrie Europa Liberă.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să își dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale. Cotele de export au fost majorate după cum urmează:

  • Prune – de la 15.000 tone la 40.000 tone (+25.000 tone)
  • Struguri – de la 20.000 tone la 58.000 tone (+38.000 tone)
  • Mere – de la 40.000 tone la 80.000 tone (dublare)
  • Suc de struguri – de la 500 tone la 1.000 tone (dublare)
  • Cireșe – de la 1.500 tone la 3.000 tone (dublare)
  • Roșii – de la 2.000 tone la 4.000 tone (dublare)
  • Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare)

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Rujeolă, meningită și toxiinfecții alimentare: bilanț îngrijorător săptămâna trecută în Chișinău

Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost deja confirmate. A fost raportat și un caz suspect de meningită meningococică. Totodată, s-a constatat o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, pe fondul temperaturilor ridicate. Informațiile au fost prezentate pe 7 iulie de șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

„În partea de rujeolă, din păcate încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat 6 cazuri suspecte, dintre care la 5 deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a comunicat șeful-adjunct al Direcției.

Bolocan a adăugat că „un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică”. „Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a menționat el.

Șeful-adjunct al Direcției a mai spus că, „în ceea ce privește situația altor patologii, în special în perioada respectivă, se atestă o creștere naturală la boli diareice acute”. „Pe această cale atenționăm populația să fie atentă, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.

***

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății menționau că rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul. Potrivit Ministerului, copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

În contextul bolii meningococice, reprezentanții Ministerului Sănătății declarau anterior că aceasta este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită (inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării) și infecție sangvină (septicemie). Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate. Transmiterea este favorizată de condiţiile de aglomerare sau de contactul îndelungat cu sursa bolii. În contextul bolii, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în februarie 2025 despre inițierea procedurii de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: