European Union in the Republic of Moldova

Mazeiks: Piața UE este deschisă pentru exportul produselor vegetale de pe tot teritoriul Moldovei

Piața Uniunii Europene este deschisă pentru produsele vegetale de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de către șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks, în contextul interdicției Rosselhoznadzor. 

UE este principalul partener economic al Republicii Moldova, susține antreprenorii moldoveni în cele mai dificile perioade”, a scris diplomatul european pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul UE a amintit de faptul că, recent, UE a majorat cotele de export pentru șapte categorii de produse agricole, pentru a-i ajuta pe exportatorii din Moldova.

În același timp, afacerile sunt ajutate să se ridice la standardele europene, ca să pătrundă pe piețele noi. Este deosebit de important în situația în care unele piețe tradiționale sunt închise prin interdicții nejustificate pentru export”, a adăugat Mazeiks.

Postarea oficialului european a fost ilustrată cu două hărți ale Moldovei: pe prima se menționează că „UE este deschisă pentru produsele vegetale de pe întregul teritoriul al Moldovei”, iar pe cea de-a doua – că „Federația Rusă, din 15 august, acceptă doar produsele vegetale de pe malul stâng al Nistrului”.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat,pe 18 iulie, regulamentul de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri, scrie Europa Liberă.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să își dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale. Cotele de export au fost majorate după cum urmează:

  • Prune – de la 15.000 tone la 40.000 tone (+25.000 tone)
  • Struguri – de la 20.000 tone la 58.000 tone (+38.000 tone)
  • Mere – de la 40.000 tone la 80.000 tone (dublare)
  • Suc de struguri – de la 500 tone la 1.000 tone (dublare)
  • Cireșe – de la 1.500 tone la 3.000 tone (dublare)
  • Roșii – de la 2.000 tone la 4.000 tone (dublare)
  • Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare)

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

timpul.md

Pericol de inundații în nordul țării: Nivelul Prutului ar putea crește cu până la 3 metri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un cod galben de creștere a nivelului apei pe râul Prut, valabil în perioada 19–22 iulie. Potrivit SHS, în zonele joase este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole din raioanele Briceni și Edineț.

„Având în vedere situația hidrometeorologică din cursul superior al râului Prut (Ucraina), unde s-au înregistrat ploi abundente, în perioada 19–22 iulie, pe sectorul s. Criva – or. Costești va continua creșterea nivelului apei. Creșterea totală este estimată între 1,60 și 3,00 metri față de nivelul înregistrat la data de 18 iulie, ora 08:00”, se arată în avertizarea hidrologică emisă de SHS.

Instituția atenționează populația să manifeste prudență.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: