Un medic reanimatolog de la Spitalul Clinic Republican a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru. NM a încercat să ia legătura cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu ofițerul de presă al Spitalului Republican, însă niciunul dintre aceștia nu ne-a răspuns la telefon.
Potrivit jurnaliștilor de la PRO TV, medicul reanimatolog s-a infectat în timp ce a intubat o pacientă care era în stare gravă și avea nevoie de respirație dirijată. În prezent, acesta urmează tratamentul, iar starea acestuia este de gravitate medie, cu dinamică ușor pozitivă. Directorul spitalului a spus că, cel mai probabil, medicul s-a infectat după ce și-a scos ochelarii de protecție, care erau aburiți.
Este vorba despre un medic de sex feminin. Ea are o fetiță de 9 ani, care a fost testată negativ la prezența virusului.
Totodată, șase medici care erau pe tură în ziua respectivă au fost plasați în carantină.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.