Facebook/Iv Ceban

Medicii nevaccinați împotriva Covid-19 ar putea fi privați de indemnizații, în cazul în care se vor infecta (DOC)

Lucrătorii medicali care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 ar putea fi privați de dreptul de a beneficia de indemnizația unică de 16 mii de lei din partea statului în cazul în care se vor infecta cu noul coronavirus. De asemenea, în caz de deces din cauza infecției,  indemnizația de 100 de mii de lei nu va mai fi acordată. Un proiect de hotărâre în acest sens fost elaborat de Ministerul Sănătății și propus pentru consultări publice. Documentul mai prevede și că persoana care ar urma să ridice indemnizația trebuie să fie vaccinată.

Ministerul Sănătății a amintit că vaccinarea împotriva COVID-19 constituie măsura cea mai eficientă de prevenire și reducere a riscului de îmbolnăvire.

„Odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire”, se arată în document.

Consultările publice asupra proiectului se încheie pe 19 septembrie.

Pe 2 martie, în țara noastră a demarat campania de imunizare împotriva COVID-19, iar lucrătorii medicali au constituit grupul țintă prioritar pentru vaccinare. Deputatul PAS Adrian Belîi, care a condus până să intre în politică secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Chișinău, a declarat recent în cadrul unui interviu că rata de vaccinare în rândul medicilor din Moldova constituie 97-98%.

Pe 2 septembrie, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că, datorită ratei înalte de imunizare în rândul lucrătorilor medicali, în ultimele 3-4 luni, nu a fost înregistrat niciun deces și nicio formă gravă de boală printre aceștia.

La nivel național, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă constitutie peste 722 de mii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: