screenshot

Medicul de la Spitalul Republican, care a spus că „nu operează ruși”, va fi audiat de Comitetul de etică al instituției

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat o declarație după ce pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al instituției îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă.

Conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

„Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică. În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. Comunicăm că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică al instituției. În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

 

 

Redacția NM a încercat să ia legătura cu medicul respectiv, însă acesta nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

***

Pe canalul de Telegram Кишинёв в теме a fost publicat un video, despre care administratorii susțin că a fost făcut la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Un medic ORL discută cu o pacientă vorbitoare de limba rusă, pe care o crtitică pentru faptul că nu a învățat limba română.

În imaginile video, în timp ce examinează o radiografie, medicul se arată nemulțumit de faptul că pacienta i-a răspuns la formula de salut în limba rusă.

„Mă jigniți când eu intru și vă spun „bună ziua”, iar dvs îmi răspundeți cu „здравствуйте”. Îmi vine să scot Kalașnikovul și să vă împușc pentru că, pentru mine, sunteți dușman instantaneu”, spune medicul.

Mai mult, după ce femeia i-a spus că este de origine rusă, doctorul a declarat că el nu operează ruși, întrucât aceștia sunt „dușmani”. La întrebarea acesteia, „de ce rușii sunt dușmani”, medicul a spus: „Cum de ce? Duceți-vă în Ucraina și întrebați de ce”.

„Dvs. sunteți rusoaică, șovină”, a adăugat el.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: