Olesea Vîrlan, membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care a provocat critici aprinse în legătură cu punctajul acordat candidaților la funcția de procuror general, a demisionat. În cadrul ședinței din 4 martie, membrii CSP au luat act de cererea acesteia, iar președintele Consiliului a lăudat inițiativa, calificând-o drept un act de asumare.
Pe 4 martie 2024, Olesea Vîrlan a adresat o cerere către CSP, prin care informează că renunță la statutul de membru al Consiliului. Informația a fost confirmată de către președintele CSP, Dumitru Obadă.
„Țin să remarc că, în viziunea mea, apreciez această decizie a doamnei Vîrlan, este o dovadă de responsabilitate, maturitate și asumare. Este de apreciat curajul de a asuma o asemenea cerere. Din câte înțeleg, a prevalat interesul public, instituțional față de interesul personal de a menține stabilitatea mandatului de membru al CSP. Apreciez această decizie. Totodată, provocarea cu care ne confruntăm la moment trebuie să fie o lecție pentru a face concluziile de rigoare”, a menționat președintele CSP Dumitru Obadă.
Amintim că, în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror general, Olesea Vîrlan a acordat cel mai mic punctaj procurorului general interimar Ion Munteanu – 3,5 puncte, în comparație cu ceilalți membri ai Consiliului care au acordat 7,33 puncte, 8,5 puncte, 8,83 puncte, 9 puncte, 9,16 puncte sau 9,5 puncte. Astfel, concursul a fost câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.
Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general. Ulterior, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a anunțat că a fost pornită o anchetă penală pentru a analiza modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia și va convoca Adunarea Generală a Procurorilor cu prezență fizică.
***
Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!