Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice vor fi selectați în alt mod. Reacția lui Ion Ștefăniță
Full Article 2 minutes read

Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice vor fi selectați în alt mod. Reacția lui Ion Ștefăniță

Guvernul a aprobat un nou mecanism de selectare a membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice. În cadrul ședinței din 8 septembrie, a fost modificat Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului. Potrivit miniștrilor, în acest mod se va asigura mai multă trasparență decizională. Vicepreședintele Consiliului, Ion Ștefăniță, a criticat inițiativa și a dat de înțeles că implicarea politicienilor în concursul de selectare va influența echidistanța viitorilor membri.

Potrivit noului regulament, Consiliul va fi format din 13 membri specializați în domeniul protejării patrimoniului arhitectural-istoric, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și nonguvernamentale cu preocupări statutare în domeniu, precum şi până la 3 funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii.

„Este un proiect de hotărâre important, revenim la principiul profesionalismului membrilor Consiliului, și nu al reprezentativității instituțiilor în această structură. Am prevăzut un mecanism amplu de asigurare a transparenței și de verificare a integrității tuturor membrilor”, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Membrii Consiliului, cu excepția celor din cadrul ministerului, vor fi selectați în bază de concurs organizat de către Ministerul Culturii, în conformitate cu Regulamentul aprobat în acest sens. Cu cel puțin 7 zile înainte de concurs, CV-urile candidaților vor fi publicate pe pagina web oficială a ministerului. Totodată, vor fi organizate consultări publice în scopul asigurării transparenței decizionale. Membrii Consiliului vor avea un mandat de trei ani.

În calitate de președinte va fi ales un membru ce nu deține funcție publică în cadrul Ministerului Culturii sau altei autorități publice, în timp ce vicepreședintele și secretarul Consiliului vor fi desemnați membrii din cadrul subdiviziunii de specialitate a  Ministerului Culturii. Ședințele Consiliului vor fi făcute publice și transmise online. La acestea vor putea participa, fără drept de vot, specialişti atestați, experţi din țară și din străinătate, personalităţi cu experienţă ştiinţifică sau practică din domeniul protejării monumentelor istorice etc.

Ion Ștefăniță, vicepreședintele Consiliului, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a comentat hotărârea Executivului.

„Ei, hai. Prima „faptă bună” au realizat-o pe furiș, în același stil. Când politicul organizează concursul – cine devine plastilină de partid, acela devine membru al entității de profil. Ne sinucidem lent și sigur”, a menționat acesta.

Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice vor fi selectați în alt mod. Reacția lui Ion Ștefăniță

Facebook/Ion Ștefăniță

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: