facebook.com

Ion Ștefăniță – demis de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor

Ion Ștefăniță a fost demis din funcția de director interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM). Anunțul a fost făcut de acesta, în data de 29 noiembrie, pe Facebook.

Ștefăniță a menționat că despre decizie a fost anunțat de Serviciul Resurse Umane din cadrul Ministerului Culturii.

„După 12 ani de interimat al funcției, mîine este ultima mea zi de lucru în cadrul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor. După acest mesaj primit, îi urez următorului manager general al AIRM, succese în realizarea a cât mai multe fapte bune pentru domeniul culturii, patrimoniului cultural-istoric din Republica Moldova”, a comunicat Ștefăniță.

Tot el declară că a fost invitat la Serviciul resurse umane pentru a lua cunoștință sub semnătură cu ordinul privind eliberarea din funcţie.

În data de 5 noiembrie, Ion Ștefăniță anunța că ar putea intra în greva foamei. Acesta a acuzat presiuni asupra Agenției la conducerea căruia se afla, dar și asupra sa. Acesta declara că acțiunile ar veni din partea Ministerului Culturii și a deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate Liliana Nicolaescu-Onofrei. Atunci, Ștefăniță declara că scopul final ar acestor presiuni ar fi revocarea sa din funcție.

Totodată, Ștefăniță menționa că unul din motivele presiunilor este modalitatea în care votează în Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Iar un motiv personal al fi demiterea fiului ex-ministrei pentru „atitudine iresponsabilă față de lucrul pe care-l avea”. Liliana Nicolaescu-Onofrei, la rândul ei, a calificat declarațiile directorului Agenției de inspectare și restaurare monumentelor, drept „aberații”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: