Membrii Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu vor putea participa la alegerile locale: și nici la scrutinele din următorii ani 
Full Article 2 minutes read

Membrii Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu vor putea participa la alegerile locale: și nici la scrutinele din următorii ani 

Reprezentanții Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu vor putea participa la alegeri pentru o perioadă de cinci ani. Curtea Constituțională nu a putut lua o decizie când a analizat sesizarea deputaților partidului declarat neconstituțional. Voturile a patru judecători s-au împărțit în jumătate. În conformitate cu legea Curții Constituționale, în acest caz examinarea recursului se încetează, iar normele contestate rămân în vigoare. 

Cinci deputați ai Partidului „ȘOR”, pe 4 august, s-au adresat la Curtea Constituțională. Ei s-au arătat împotriva modificărilor la Codul Electoral adoptate de majoritatea deputaților PAS pe 31 iulie.

Proiectul de lege votat de PAS prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicianul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.

Sesizarea deputaților partidului declarat neconstituțional a fost examinată pe 19 septembrie de patru judecători ai Curții. Domnica Manole nu a participat la ședință, din motive de sănătate.

Anterior, deputata Marina Tauber declara că așteaptă decizia „Curții Constituționale la legea absolut nedemocratică”. „Ne privează de drepturile noastre fundamentale și constituționale – să alegem și să fim aleși. Noi suntem siguri că victoria oricum o să fie de partea noastră”, comunica deputata.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: