Mesajul lui Lukașenko pentru Dodon la EurAsEC: „Veți juca în viața Moldovei un rol deosebit de important”
Full Article 3 minutes read

Mesajul lui Lukașenko pentru Dodon la EurAsEC: „Veți juca în viața Moldovei un rol deosebit de important”

Președintele în exercițiu susține că Republica Moldova trebuie să continue aprofundarea relațiilor de colaborare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (EurAsEC) și speră că Maia Sandu va face acest lucru. Declarația a fost făcută în timpul intervenției lui Igor Dodon în cadrul reuniunii Consiliului Suprem al EurAsEC din 11 decembrie. Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a transmis un mesaj de susținere pentru Igor Dodon.

„Majoritatea cetățenilor Moldovei privesc cu speranță la colaborarea de mai departe și aprofundarea relațiilor bilaterale cu EurAsEC. După cum știți, acum o lună, în Moldova s-au desfășurat alegeri prezidențiale. Sper că președintele ales al Moldovei, care trebuie să preia mandatul peste două săptămâni, va continua să ajute la dezvoltarea colaborării cu țările uniunii, care sub ochii noștri se transformă într-o uniune integrată, în una dintre centrele mondiale ale puterilor economice”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a adresat un mesaj de susținere pentru Igor Dodon.

„Tot ce ține de EurAsEC este legat de numele Dvs. Nu plecați din politică. Dimpotrivă, reieșind din observațiile mele și ale colegilor mei, veți juca încă un rol important în politică, ținând cont de construcția politică din Moldova. Veți juca în viața Moldovei un rol deosebit de important. Vreau să vă asigur din numele colegilor mei că veți fi prietenul nostru adevărat. Întodeauna vom fi alături de poporul Dvs. și de cei care exprimă nevoile poporului moldovenesc. Mă refer la Dvs, Igor Nicolaevici”, a declarat Lukașenko.

Președintele în exercițiu a abordat subiectul și în cadrul ediției din 11 decembrie a emisiunii „Președintele Igor Dodon răspunde”. Acesta s-a referit la declarația de acum câteva zile a Maiei Sandu, precum că, după învestirea în funcția de președintă a țării, va studia legalitatea obținerii statutului de observator al Republicii Moldova în cadrul EurAsEC.

„Am auzit unele declarații ale noului președinte, care consideră că trebuie revăzut. Aș sfătui-o să nu se grăbească. Să strici nu-i greu, multă minte nu-ți trebuie pentru asta. Dar să asiguri relații constructive… Una alteia nu încurcă. Avem un acord cu UE, îl dezvoltăm. Dar nu înseamnă că, dacă avem relații de prietenie cu Europa, nu trebuie să intrăm în toate organizațiile din est. De aceea – Eurasec este un proiect cu economic cu perspective, nu este un proiect geopolitic”, a comentat Dodon.

***

Pe 30 noiembrie, președinta aleasă a Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că, după învestire, va studia legalitatea obținerii statutului de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică (EurAsEC). Potrivit acesteia, nu este clar dacă a fost respectată procedura atunci când s-a aprobat această decizie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: