ZdG

(VIDEO) Mesajul ministrului Culturii, cu prilejul Zilei naționale a lecturii: Trebuie să luptăm pentru a aduce cititul la nivel de necesitate organică

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a venit cu un mesaj video pentru moldoveni, în contextul Zilei naționale a lecturii. Oficialul a declarat că trăind în era tehnologiilor trebuie să luptăm pentru a aduce cititul la nivel de necesitate organică. 

Ministrul a remarcat că a avea o zi dedicată lecturii, nicidecum nu înseamnă că trebuie să citim doar odată pe an.

„Curiozitatea care duce spre cunoaștere este un a din necesitățile firești ale creierului uman, iar lectura este pentru creier la fel cum e aratul și semănatul pentru sol. Un sol bine prelucrat va da roadele așteptate. O minte bine afânată cu lecturi nu se va împotmoli niciodată, pentru că cea mai bună investiție în viitor este să le asigurăm copiilor drumul spre carte”, a menționat ministrul.

În mesajul său, Sergiu Prodan s-a adresat părinților, îndemnându-i să le citească cărți copiilor, chiar din primii ani de viață.

„Poveștile le vor dezvolta imaginația copiilor voștri, le vor descoperi noi lumi și le vor provoca emoții. Citți împreună cu copiii când aceștia cresc mai mari, astfel îi veți ajuta să-și dezvolte propria exprimare, să-ți formeze vocabularul, dar și modul de șândire și înțelegere. Trezind interesul copiilor și tinerul pentru carte vom forma personalități autonome, capabile de gândire critică și creativă”, a spus acesta.

Ministrul a spus că prin imstituirea Zilei naționale a lecturii autoritățile vor să sporească pofta moldovenilor pentru citit.

„Ministerul Culturii organizează pe întreg teritoriul Republicii Moldova campania națională de lectură, care prevede evenimente importante nu doar în această săptămână, ci pe durata întregului an. Uniunea Editorilor și Uniunea Scriitorilor, cu susținerea ministerului Culturii au pregătit lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri și mese rotunde, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească, de pe ambele maluri ale Prutului. Iar Muzeul Național al Limbii Române, sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova Maia Sandu, lansează proiectul național de promovare a lecturii – „Cartea Deschisă”, a precizat Sergiu Prodan.

Amintim că, pe 14 februarie, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj video de ziua poetului Grigore Vieru, atunci când marcăm și Ziua națională a lecturii, prin care anunță lansarea Campaniei națională de promovare a lecturii „Cartea Deschisă“.

Cu această ocazie, șefa statului a venit și cu o provocare pentru iubitorii de lectură, de orice vârstă.

„Dragi copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, vă îndemn și vă încurajez să creați în școli, biblioteci sau centre culturale Cluburi de Lectură! Cititorii sunt lideri – vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri – inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adapteze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”, a spus Președinta Maia Sandu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Cele mai ample proteste din Ucraina de la invazie: Zelenski a semnat legea care subordonează instituțiile anticorupție, în ciuda criticilor UE

Ucraina se confruntă cu cele mai ample proteste de la începutul invaziei miliare pe scară largă, după ce președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege controversată care, potrivit criticilor, subminează independența instituțiilor-cheie în lupta împotriva corupției. Măsura a fost adoptată în ciuda reacțiilor critice ale societății civile, partenerilor occidentali și Uniunii Europene.

Legea oferă procurorului general — o funcție cu numire politică — puteri sporite asupra Biroului Național Anticorupție (NABU) și Procuraturii Specializate Anticorupție (SAPO). Mai exact, acestuia îi este permis accesul la toate dosarele, poate emite dispoziții obligatorii și chiar închide anchete.

Marți seara, mii de ucraineni, între ei veterani și activiști, au ieșit în stradă, în orașe precum Kiev, Liov, Dnipro și Odesa, deși orice formă de protest este restricționat în Ucraina, în baza legii marțiale, iar circulația pe timp de noapte – limitată. Protestatarii au scandat, în fața administrației prezidențiale din Kiev –  „Veto! Veto! Veto!” – cerând blocarea legii, scrie Politico.

„Este absolut revoltător. Războiul ne-a adus atâtea tragedii, dar a fost și un semnal că țara noastră luptă pentru ceva mai bun. Nu putem permite să dăm înapoi. Nu vrem corupție, vrem un guvern cinstit. Și vreau să trăiesc în Ucraina”, a spus Anastasia, studentă la biologie, pentru sursa citată.

Activiștii anticorupție și partenerii internaționali avertizează că legea riscă să afecteze serios parcursul european al Ucrainei și să slăbească mecanismele-cheie de combatere a corupției în plin război și proces de aderare la Uniunea Europeană.

Comisara pentru extindere, Marta Kos, a declarat, în reacția sa, că a avut o „discuție sinceră” cu premierul ucrainean Iulia Sviridenko și cu vicepremierul pentru integrare europeană Taras Kachka, în cadrul căreia și-a exprimat îngrijorările.

„Demontarea mecanismelor-cheie care protejează independența NABU este un pas serios înapoi. Instituțiile independente, precum NABU și SAPO, sunt esențiale pentru parcursul european al Ucrainei. Statul de drept rămâne un element central în negocierile de aderare la UE”, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos.

La rândul său, comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că încrederea dintre popor și conducere, în special pe timp de război, este „mai importantă decât armele moderne” și poate fi „ușor pierdută printr-o greșeală majoră”.

Într-un mesaj postat pe Telegram în noaptea de marți spre miercuri, Zelenski a apărat legea, fără a menționa, însă, protestele. El a afirmat că „infrastructura anticorupție va funcționa”, dar trebuie „curățată de influența rusă”. Președintele ucrainean a criticat faptul că „funcționarii fugari trăiesc nestingheriți în străinătate”, iar dosarele de miliarde „rămân suspendate ani întregi”, scrie DW.

„Infrastructura anticorupție va funcționa. Doar fără influență rusească – de asta trebuie curățat totul. Și trebuie să fie mai multă dreptate”, a spus președintele Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: